Свободата днес и тук 03 Февруари 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Уикилийкс: България обмисля строителството на алтернативна рафинерия

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Биволъ

Прозрачност, елиминиране на посредниците, разнообразяване на енергийните източници, развиване на възобновяемите източници на енергия и енергийната ефективност - това са четирите послания на САЩ към България в разгара на газовата криза през зимата на 2009 г. Те са прецизирани от посланик Макълдауни в поверителна грама изпратена до Държавния департамент и озаглавена "България се самоизмъква от енергийната дупка" [09SOFIA15] (Превод на български). 

От грамата става ясно, че посланикът е обсъждал тези теми с български официални лица. В опциите за диверсификация е включено изграждането на втора, средна по размери рафинерия, която да конкурира "Лукойл" и на второ газово хранилище. Американците са предложили техническа помощ и включване на американски фирми в проекта.

От текста не става ясно кой от българските политици и/или експерти е говорил за строителството на втора рафинерия, на какво ниво и колко детайлно е обсъждан този въпрос.

Енергийният сектор в България е характеризиран като "мътно блато". Посланик Макълдауни смята, че спирането на газа от Русия дава шанс на България да се отърси от близо 100% зависимост от руските енергийни доставки и да се освободи от "свързани с Русия приближени лица и паразити, които се хранят от наеми". Макълдауни предупреждава, че руските интереси и посредниците ще окажат съпротива, но "все пак се отваря една възможност".

Коментар на Биволъ: Проблемите в енергийния сектор са честа тема в американските дипломатически доклади изтекли в Уикилийкс. В около 5% от 251 287 документа се среща ключовата дума ENRG. В докладите изпратени от София тази ключова дума се среща в повече от 10% от грамите. Анализите на посланиците са твърде подробни, а заглавията цветисти: Мръсна енергия: корупция и липса на прозрачност измъчват българския енергиен секторЖадна за страсти България в леглото с мускулестата двойка на Газпром и Лукойл.

От цитираната грама на посланик Макълдауни се разбира, че целите на САЩ в България са мащабни, но "реална промяна на начина, по който България извършва всичко в енергийния сектор" очевидно не е постигната повече от две години след газовата криза. 

Любопитно е, че темата за строителството на втора рафинерия не се обсъжда изобщо в българското публично пространство, но беше отхвърлена в руската преса преди няколко дни със странния аргумент, че "Лукойл" произвежда повече, отколкото реализира на вътрешния български пазар.

Този аргумент може и да има икономическа обосновка, но темата за енергийната зависимост на страната е преди всичко политическа и съотнесена към националната сигурност, както показаха бързо забравеното спиране на руския газ през 2009 г. и текущата криза с лиценза на "Лукойл".

Уикилийкс разкри, че руската енергийна политика спрямо България и други страни се свежда до груб шантаж и заплахи за спиране на енергийните доставки. Конкретно за България това става ясно от оплакванията пред американските посланици на двама български премиери: Сергей Станишев през 2006 г. [06SOFIA565] и Бойко Борисов през 2009. [09SOFIA561].

От: http://www.bivol.bg

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional