Свободата днес и тук 04 Юни 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Агенция „Митници“ нападна съда заради „Лукойл“

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
LiveBiz.bg

Агенция "Митници" не се задоволи с обжалването на определението на Софийския административен съд, с което се спира предварителното изпълнение на заповедта на директора й Ваньо Танов за отнемане на лицензите за данъчни складове на "Лукойл Нефтохим Бургас“ и нефтен терминал "Росенец". Оттам решиха и да обвинят магистратите в некомпететност, като междувременно съобщиха, че още преди седмица са деопозирали жалбата във Върховния административен съд (ВАС). Въпреки че е подадена още на 2 август, пресцентърът на митниците намери време да го съобщи едва днес. Миналата неделя митничарите обаче качиха информацията на сайта си mitnici.eu, а екипът на LiveMedia успя пръв да съобщи новината.

Според агенция „Митници" съдът „неправилно“ е приел, че "Лукойл Нефтохим Бургас" е доказал вида и размера на претендираните вреди, както и вероятността за тяхното настъпване. От агенцията твърдят, че съдът е изградил тезата си върху представените от „Лукойл“ договори за доставка на нефт и готова продукция и значителните вреди, които щяло да претърпи като неустойка за неизпълнение на ангажиментите по договорите. От агенцията използват мотивите на съда срещу него, като припомнят, че в цитираните договори, неспазването на които ще ощети сериозно бургаската рафинерия, продавачът е "Лукойл България" ЕООД. Според митниците обаче не бива да се забравя, че "Лукойл Нефтохим Бургас" АД е отделно дружество, което не е страна по договорите. Агенция "Митници" смята още, че е нарушен принципът на равенство на страните и не му била предоставена равна процесуална възможност за защита. „От определенията на съда ясно личи, че не са обсъдени аргументите на агенцията във възражението по жалбата, депозирани на 01.08.2011 г. в 09.00 часа, въпреки дадения от съда кратък срок (един час) за това“, коментираха оттам.


Отделно, според митничарите съдът не е взел предвид, че актът на директора на Агенция „Митници" подлежи на предварително изпълнение по закон - чл. 53, ал. 3 от Закона за акцизите и данъчните складове.„Съдът игнорира и важното обстоятелството, че "Лукойл Нефтохим Бургас" е имало достатъчно време да подготви дейността си за работа при условия, изключващи прилагането на режим отложено плащане на акциз“, пише в жалбата си агенцията. Според агенцията, отнемането на лиценза и спирането на дейност на "Лукойл Нефтохим Бургас" е „закономерна последица от неизправното поведение на складодържателя по отношение на задълженията, които е имал по закон, наред с всички други лицензирани складодържатели“, се казва още в документа.


Предстои ВАС да се произнесе по обжалването на митниците, от което ще зависи дали да остане в сила заповедта на митниците за отнемане на лиценза на рафинерията или ще се потвърди определението на Софийския административен съд временно да бъде прекратено действието й. Очаква се съдът да се произнесе по същество на 31 август т. г.

От: http://www.livebiz.bg


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional