Свободата днес и тук 02 Юни 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

ВАС остави "Лукойл Нефтохим" да работи

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Красен Николов

Върховният административен съд (ВАС) потвърди двете определения (решение 1  решение 2) на Софийския административен съд от миналата седмица, с което се спира изпълнението на решението на директора на митниците Ваньо Танов за отнемане на лицензите на данъчните складове на бургаската рафинерия "Лукойл Нефтохим" и на нефтения терминал "Росенец".
Решенията не подлежат на обжалване, а делото за неизпълнението на закона от страна на рафинерията продължава по същество на 31 август.
Това на практика означава, че рафинерията и терминалът продължават да работят, все едно че имат лиценз до произнасянето по същество.
Митниците прекратиха временно лиценза на двата склада заради неспазването на изискването за задължително монтиране на измервателни уреди. Срокът изтече преди повече от година, но рафинерията не монтира уредите с обяснението, че са нужни големи инвестиции много време, а държава им даде отсрочка до 1 юни т. г.
Съдът окончателно реши проблема с лиценза на рафинерията, защото до произнасянето по същество делото ще е безпредметно, тъй като до края на годината "Лукойл" обеща да монтира уредите си.
Също като първоинстанционния съд, Върховният административен съд признава доводите на "Лукойл Нефтохим Бургас" АД, че заповедите на Ваньо Танов ще доведат "до значителни или трудно поправими" щети на дружеството. В рамките на делото пред съда компанията е доказала, че щетите ще са в размер на 70.4 млн. лева месечно.
Те се калкулират от неустойките, които "Лукойл Нефтохим" ще дължи по договора си със свързаното дружество търговец "Лукойл България" ЕООД. От своя страна "Лукойл България" ще дължи неустойки по договорите си с "Бългериън авиейшън", БДЖ и "Столичния автотранспорт".
Съдът признава, че "трудно поправими" щети биха настъпили от законовото задължение за "Лукойл Нефтохим" да плати веднага акциза за горивата в затворените складове заради прекратяването на лиценза, за което ще трябва да бъде теглен банков кредит.
Доводите на Агенция "Митници", че безспорно е установено неизпълнение на закона се отхвърля с мотив, че това ще бъде решено, когато делото започне по същество. Съдът отхвърля и аргумента, че затварянето на "Лукойл" няма да доведе до щети за икономиката, защото има "поне 10 лицензирани доставчици на авиационно гориво". Според магистратите възможността те да внесат гориво е хипотетична, а единствено "Лукойл" е задължен да доставя керосин по действащ договор.
Съдът цитира и решението на държавата да разблокира държавния резерв от авиационно гориво, което не би се наложило, ако имаше внос от други доставчици.
Екипът на Ваньо Танов счита, че изчислените от "Лукойл" загуби от неустойки са хипотетични, тъй като става дума единствено за сключени борсови договори. Това твърдение не се приема от съда, тъй като всеки отделен борсов договор на "Лукойл България" има посочена конкретна неустойка. Между дъщерните дружества от друга страна има договор от 2005 година, който също създава такива задължения.
"Изложеното (от "Лукойл" – бел. авт) само по себе си е достатъчно да обоснове извода на първоинстанционния съд за доказаност на значителна или труднопоправима вреда от предварителното изпълнение на митническия акт", се казва в съдебното определение.
"Установено е, че предварителното изпълнение на акта би се отразило на стратегически отрасли на икономиката като железопътния, въздушния и столичния градски транспорти, поради значението на оспорващия митническия акт за икономиката на страната", заявяват от ВАС. Съдиите подкрепят този си извод с факта, че самата държава е направила изключение за "Лукойл" като е дала гратисен период на дружеството след крайния срок за монтиране на измервателни уреди.
Решението е взето от тричленен състав на ВАС с председател съдия Йордан Константинов и съдия-докладчик Теодора Николова.

 

От: http://www.mediapool.bg


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional