Свободата днес и тук 08 Декември 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Москва оправда монопола на „Лукойл“

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
LiveBiz.bg

Компанията призна, че неправомерно завишила цените на горивата, но отстрани нарушението, съобщи Федералната антимонополна служба
 
 След като руската нефтена компания "Лукойл" призна, че е злоупотребила с господстващото си положение и е вдигнала неправомерно цената на дизела, Федералната антимонополна служба (ФАС) на Русия е прекратила разследването си срещу компанията, съобщиха от ведомството. „Комисията призна „Лукойл" в нарушение на Закона за защита на конкуренцията чрез налагането и поддържането на монополно високите цени на дизела от четвъртото тримесечие на 2010 г. до януари 2011 г. Тъй като "Лукойл" доброволно отстрани нарушението си е прието решение да не издаваме предписание за компанията", се твърди в официалното съобщение на ФАС, цитирано от в. „Коммерсант".

Разследването срещу нефтените компании "Лукойл", "Роснефт" и "Газпромнефт" започна през февруари т.г. Съмнението бе, че трите дружества са сключили картел при определянето на монополно високи цени на пазара в края на 2010 г. и началото на 2011 г. Тогава лично премиерът на страната Владимир Путин се обърна към ФАС с нареждането "да бъде въведен ред" на пазара на горива. В края на юли своето нарушение призна и "Газпромнефт", която пое ангажимента да го прекрати и да коригира поведението си. Очаква се утре ФАС да се произнесе и по случая на "Роснефт". Отделно ФАС разследва "Лукойл" за злоупотреба и на пазара на керосин. През последните две години за различни нарушения антимонополната служба на Русия е наложила глоби на петролните компании в страната на стойност 26 млрд. рубли (около 1 млрд. долара). В последствие бяха постигнати договорки с компаниите и глобите намаляха до 15 млрд. рубли.

Българската Комисия за защита на конкуренцията (КЗК) преди седмица също започна две производства срещу дъщерните дружества на руската "Лукойл" - "Лукойл Нефтохим Бургас" и "Лукойл Ейвиейшън България". Антимонополното ведомство бе сезирано заради съмнения, че дружествата са злоупотребили с монополното си положение и са образували картелно споразумение с другите по-големи участници на пазара на горивата. Своите сигнали до регулатора подадоха и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и бившият вече министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков.

 

От: http://www.livebiz.bg


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional