Свободата днес и тук 29 Януари 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Русия поиска удължаване на преговорите по АЕЦ “Белене“

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Влади Якимова

Предложение за удължаване на срока за преговорите по сключването на основния договор за изграждането на АЕЦ “Белене“ е изпратила руската “Атомстройекспорт“ (АСЕ на “Националната електрическа компания“ (НЕК). Това съобщиха от компанията изпълнител на ядрения проект в четвъртък, когато продължават в София преговорите по претенциите на двете компании за взаимни задължения.
Ходът на АСЕ е изненадващ, тъй като досега все българската страна е искала удължаване на действието на споразумението за изграждане на АЕЦ “Белене“, подписано от двете страни в края на 2006 г. Последното 13-то допълнение към този документ бе подписано в началото на юли и изтича на 30 септември 2011 г., като в този срок се очаква двете страни да се споразумеят по цената и параметрите на основния договор за проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на бъдещата ядрена мощност.
Сега почти два месеца преди изтичането на този срок руската страна е тази, която иска удължаване на преговорите до 1 декември, но в съобщението на АСЕ не се посочват мотивите за това, нито какво точно се съдържа в дадения на НЕК проект на Допълнение № 14. Руската компания пише само, че той е “подготвен в съответствие с “пътната карта“ с първоначалните мероприятия по реализацията на проекта за изграждане на АЕЦ “Белене“.
“В ответно писмо изпълнителният директор на НЕК Михаил Андонов е уверил, че проектът на документа ще бъде проучен и предаден за съгласуване с консултанта HSBC, “Българския енергиен холдинг“ и Министерството на икономиката, енергетиката и туризма“, пише още в съобщението на АСЕ. Според него предложението на НЕК по съдържанието на 14-ото допълнение трябва да бъде пристигне в АСЕ до 15 август.
От НЕК заявиха, че в момента продължават разговорите по заведения от руската страна иск за произведено, но неплатено оборудване за АЕЦ “Белене“ за 58 млн. евро и претенцията на НЕК да неизпълнение на АСЕ на ангажиментите по договора за изкупуване на старото оборудване на площадката на АЕЦ “Белене“, изчислени на 61 млн. евро.
От “Атомстройекспорт“ допълват, че разчитат съгласуването и подписването на допълнението към споразумението за строежа на “Белене“ ще станат в срокове, които не са критични за сформирането и реализацията на двустранните договорености по финансовото структуриране на проекта и за създаването на проектна компания за реализацията му. Компанията допълва още, че е създадена обща финансова група между НЕК и компанията майка на АСЕ - “Росатом“, по ядрения проект.

 

От: http://www.mediapool.bg


 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional