Свободата днес и тук 29 Януари 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

МВР призна "морален проблем" с даренията

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Красен Николов

МВР ще предприеме радикални мерки с даренията от физически лица и фирми, а заместник-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков призна в петък, че тази практика носи "много морални дефицити". Преди ден вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов обеща от 1 септември да бъде напълно прекратена възможността МВР да черпи ресурси извън бюджетната си рамка.
Неговият заместник Веселин Вучков уточни, че ще бъдат оставени "две-три изключения" на пълната забрана.
"Приемливо за всички граждани е да се позволи на всички общини и общински съвети да стимулират всички полицейски управления с горива, но директно насочени за обход на населените места. Това би било едно приемливо изключение от въвеждането на една пълна забрана за дарения. Може да се замислим и за други две-три изключения, но не повече", обясни той.
Според него човек "трудно може да си представи", че ако частна фирма или частно лице дари пари впоследствие при нужда те ще бъдат проверявани "съвършено безпристрастно".
"А от друга страна абсолютно е невъзможно да проследяваме и законосъобразност и целесъобразност на страшно много договори за дарения, които се сключват навсякъде из страната, от всички юридически лица в МВР", призна Вучков.
В момента Цветан Цветанов е в отпуск и т. нар. "радикални" мерки ще бъдат взети в понеделник след като се върне на работа.
По думите на Вучков даренията от общини, които са основно горива, за първите 6 месеца на тази година са 142 000 лв. Други държавни органи са дарили около 133 000 лв. "Разбира се, има и търговски дружества със 100% държавно участие, за които според Вучков "също може да се направи преценка". В този контекст той даде пример с фирмата на МВР - БМВ, която изпълнява поръчката за оборудване на границите по шенгенските критерии.
Заместник-министърът обяви, че вътрешното министерство има четири основни приоритета за продължаване на реформите. Първият е продължаване на преустройството на структурите на разследващата полиция, която е в ресора на Веселин Вучков. Той заяви, че полицаите ще продължат да бъдат "интензивно обучавани" за работа по тежки дала. Другите приоритети ще бъдат нагаждането на МВР към работата със специализираната прокуратура и специализирания наказателен съд и подобряване на материално-техническата база на министерството.
Вучков заяви, че броят на полицаите, които събират доказателства, е увеличен двойно – от 2000 на 4000 души. "Опитахме се да разтоварим прокуратурата от несвойствена работа при провеждане на предварителни проверки”, каза още той. МВР се опитвало да елиминира и големите различия между полицейската статистика и статистиката на прокуратурата.
Заместник-министърът обеща да бъдат подобрени и условията в полицейските арести. За построяване на нова сграда на главна дирекция "Охранителна полиция" се инвестират 15 млн. лв. Там са предвидени специални стаи за провеждане на разпит по НПК, напълно нови арести и специално оборудвани стаи за съхраняване на веществени доказателства.

От: http://www.mediapool.bg

 

  


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional