Свободата днес и тук 29 Януари 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Изграждането на АЕЦ "Белене" - невъзможно?

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Блиц

АЕЦ "Белене" не може да бъде построен. Според Илиян Василев, представител на Центъра за изследване на балканския и черноморски регион, изграждането не е възможно в този си вид. То няма да осигури западно финансиране и няма да бъде конкурентно на възобновяемите енергийни източници.

Мнението бе подкрепено от още няколко експерти в ядрената енергетика. Те прогнозират, че в скоро време няма да бъде готов и докладът на консултантската фирма HSBC, която трябва да направи и оценка на проекта.

Първоначално беше съобщено, че консултантът ще получи за работата си 5 млн. лева. По-късно беше обявено, че ще има и допълнителна комисионна. Една от причините да се бави докладът, че в има технически проблеми, обяви Илиян Василев. Той е категоричен, че поради тази причина централата няма как да бъде построена. Финансирането от западни банки също няма да бъде лесна задача за правителството. Единственият вариант остава руското финансиране.

Проектът за изграждане на АЕЦ “Белене“ няма да е конкурентен и на възобновяемите енергийни източници. "Въпрос на време е двете страни да признаят, че трябва да оформят юридически процеса на прекратяването му", смята Василев.

Той добави, че има два варианта за прекратяването на проекта - "твърд" и "мек", и посочи, че ще бъде по-добре и за българската, и за руската страна да не влизат в тежки съдебни битки, а да приключат проекта чрез споразумение. На заведените в арбитражен съд дела не трябва да се гледа като на нещо катастрофално, но не може от една страна да се води арбитраж, а от друга да текат преговори по проекта за АЕЦ "Белене", коментира експертът.

Според него и сега, и след три месеца консултантът по ядрения проект - британската банка HSBC, не може да даде еднозначно мнение дали е обосновано проектът да се реализира. На становището на банката за цената, пазарите и нуждата от АЕЦ “Белене“ разчита правителството, за да вземе крайното решение. Решението за “Белене“ е и остава политическо, са категорични енергийните експерти.

(БЛИЦ)
 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional