Свободата днес и тук 29 Януари 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Над 400 престъпници е помилвал президентът Първанов

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
mediapool.bg

Общо 431 престъпници, сред които убийци, крадци и похитители, са помилвани по време на деветте години престой на Георги Първанов в президентство, съобщи вестник "Сега", позовавайки се на справка от Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" (ГДИН) на правосъдното министерство.
Указите са подписвани от вицепрезидента Ангел Марин, на когото Първанов е делегирал правото да помилва.
Прави впечатление, че за близо 240 души съдът е наложил наказание над 11 години затвор. Двама от получилите свобода са били с наказание от 30 години, по един - с присъди съответно от по 27, 25 и 24 години. На 37 от опростените съдът е наложил санкция от 20 години затвор, 192-ма души е трябвало да прекарат зад решетките от 11 до 19 години. Общо 185 са помилвани с присъди между 1 и 10 години.
От дирекцията в Министерство на правосъдието не отговарят за какви точно престъпления са били пратени в затвора помилваните, обявявайки тази информация за лични данни. Описано е общо, че 209 са извършили престъпления против личността, към които спадат убийството, телесните повреди, отвличането, склоняването към проституция и трафика на хора. 150 са осъдените за престъпления против собствеността - кражби, грабежи, присвоявания, измами.
За престъпления против финансовата, данъчната и осигурителната система, към които спадат прането на пари, злоупотреби с еврофондове и укриване на данъци, са помилвани шестима.
Осем са помилваните за престъпления против митническия режим и против реда и управлението, а 7 - за престъпления по транспорта и съобщенията, към които се отнасят и причиняването на смърт при катастрофи, включително и след употреба на алкохол. За общоопасни престъпления (например палежи, взривове) е помилван един. Свобода е получил и осъден за военно престъпление.
От ГДИН, която изпълнява президентските укази, уточняват, че на 98 от получилите висшата държавна милост е опростено част от наказанието, а на 333-ма - остатъкът от присъдата.
Най-скандалният известен случай на помилван от президента е лидерът на "Евророма" Цветелин Кънчев. Той бе осъден в началото на 2000 г. на 6 г. затвор по 6 обвинения, сред които за изнудване и телесни повреди. Той влезе в затвора през 2001 година, откъдето даде подкрепа за кандидатурата на Първанов за президент.
Кънчев бе условно предсрочно освободен от затвора през август 2003 година, а обяснението бе, че е излежал по-голямата част от наказанието си, бил примерен и е работил. През 2005 г. той бе помилван от вицепрезидента Марин и благодарение на това успя да се кандидатира за депутат от "Евророма".

 

От: http://www.mediapool.bg

 

  


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional