Свободата днес и тук 15 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Путинизмът е в нас, но не във всеки руснак

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Иво Инджев

Има един кошмарен сценарий за българската Пета колона, която служи безрезервно, вдъхновено и безапелационно на Русия. Без изключение на режима, който управлява там. Ами ако той се смени? Ако все някога и все пак демокрацията там направи стъпка напред и на власт дойдат хора като Новодворская, Елена Бонер и други, които говорят със симпатия и болка за правото на народите да се борят срещу съветската имперска заробваща политика и нейното руско продължение в днешно време? Или като Борис Немцов, бивш вицепремиер на Русия?
В интервюто с него, публикувано днес във в. „24 часа”, най-впечатляваща е терминологията, която той употребява. Да сте чули български политик да е посмял да говори за заробването на България? Имаше един Стоян Ганев ( не, че ми е идеал…), който еднократно си отвори устата по въпроса и до ден днешен, макар отдавна да е замлъкнал, му я „затварят” с крясъци, подигравки и нападки. Докато тук подмазвачите на Путин слагат възпоменателни табелки на открит в негова чест пореден паметник, посветен на събития от 19-ти век, Немцов и други опозиционери често биват затваряни за съпротивата си срещу режима на Путин в самата Русия. Малко са, ще кажат възторжено тукашните поклонници на болшинството- т.е. на болшевизма. Но знае ли човек- в самия СССР бяха още по-малко, но се разпадна като кула от картонени карти.
Интервюто е посветено на годишнината от преврата на т.н. Държавен комитет за извънредното положение ( съкратено ГЧКП на руски) през август 1991 г. , но е интересно не толкова с припомнянето на известните факти, колкото с днешната позиция руска опозиция.
Ето извадки от интервюто и представянето на Немцов във в. „24 часа”:
Борис Ефимович Немцов е роден през 1959 г. в Сочи. Влиза в политиката след края на комунизма. Бил е депутат във Върховния съвет и пълномощен представител на президента Борис Елцин. През 1997-1998 г. е вицепремиер на Русия. Бил е и губернатор на областта с център Нижний Новгород.
Немцов е заклет противник на Владимир Путин и искаше да го съди за клевета, но съдът отхвърли жалбата. Неведнъж е арестуван за участие в забранени от властите опозиционни митинги. За кратко му бе забранено да напуска Русия.
Немцов и експремиерът Михаил Касянов основаха партията на народната свобода (ПАРНАС), но съдът отказа да я регистрира.
„24 часа“ разговаря с Борис Немцов за днешната ситуация в Русия и за провалилия се преди 20 г. пуч срещу Михаил Горбачов.
Според вас при евентуален успех на преврата щеше ли да има верижна реакция в Източна Европа?
- Съмнявам се. СССР вече бе пред банкрут и нямаше никакви сили да поробва други народи.
- Някои хора биха казали „да освобождава“…
- Е, да, разбира се. Не, те не бяха в състояние да го направят. Мисля, че дори да бяха победили, нямаше да издържат дълго. Слава Богу, че благодарение на техния провал Русия избегна участта на Югославия.
Да, и у нас имаше и още има конфликти. Но, за щастие, не в такива размери като в Югославия. Иначе не само СССР, самата Русия щеше да се разпадне.
- Днес много хора сравняват Владимир Путин с хората от ГКЧП. Какво е вашето мнение по въпроса?
- Да, в много отношения той е последовател на ГКЧП. Имам предвид имперския синдром, позицията на „големия брат“ към „малкия“. Но разликата е, че Путин е привърженик на корумпирания държавен капитализъм, докато онези бяха за плановата икономика. В политически план обаче приликите им са големи. Ненапразно Путин заяви, че за него разпадът на СССР е катастрофа.
- А за вас?
- Не е.”
На туземните следовници на путинова Русия у нас може да се зададе въпросът (на разбираемия за тях „революционен” език ) на Чернишевски и Ленин:” какво да се прави” ако демокрацията победи там и няма кой да им крепи съветската символика в България? Ще се разграничат ли от себе си като радетели на българското поробване? Едва ли. Ето затова казвам, че българската Пета колона е уникална и е основен противник на демократично мислещите хора в България, обявявани тук публично от руския посланик Исаков за „маргинали”.

От: http://ivo.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional