Свободата днес и тук 29 Януари 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Вицепремиерите в нов сблъсък

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Красен Николов

Вицепремиерите Цветан Цветанов и Симеон Дянков влязоха в пореден задочен сблъсък, след като Дянков се закани да ореже парите на МВР, а Цветанов отвърна, че не финансовият министър разпределя бюджета в страната.
Дянков, който по-рано изрази неодобрението си към практиката на МВР да събира дарения от частни фирми, разкритикува във вторник и недостатъчното свиване на разходите в МВР.
Основната тема на Бюджет 2012 ще бъде преразпределение на средства от сектор "Сигурност", който включва МВР, разузнаването и ДАНС, към науката, образованието и културата, каза финансовият министър в сутрешния блок на Нова телевизия.
В момента за сектор "Сигурност" отиват 4% от БВП на страната, като 2% са за МВР, което е най-високият процент от всички страни в ЕС. За сравнение средният за Европа е под 1.5% от БВП за сигурност, посочи Дянков. Той не уточни с колко ще бъде намалението, защото още не е готов с разчетите, а и предстоят "тежки разговори" по въпроса с вътрешния министър Цветан Цветанов. Дянков е убеден, че ще има доста "спорове и дебати по темата, но се подготвя за тях". Той уточни, че намалението за сектор "Сигурност" няма да бъде рязко и веднага до средното европейско равнище, за да няма сътресения в системата.
Дянков похвали министъра на отбраната Аню Ангелов, който бил осъзнал необходимостта от съкращаване на военните разходи. "Министерството на отбраната вече две години прогресивно, с по-голяма ефективност намаля бюджета", каза министърът.
Цветанов коментира темата по-късно във вторник, когато в качеството си на шеф на предизборния щаб на ГЕРБ представи кандидат-кметове на партията.
"Не Симеон Дянков е този, който разпределя бюджета в страната. Това става с решение първо на българското правителство, а след това и на Народното събрание", каза Цветанов.
Той обясни, че не е гледал изявите на колегата си по телевизията заради катастрофата край Сливница и го разкритикува, че неправилно води разговор по "толкова сериозни въпроси" през медиите.
На въпрос дали има напрежение във взаимоотношенията с Дянков, вътрешният министър отговори: "Е, за какво да има?".
После обясни, че няма как някой да разбере колко струва полицейската работа, ако не е запознат с всички "тънкости".
"Аз гледам какви са резултатите и как се справят колегите на магистралата. Това няма как някой да го разбере, защото трябва да си с колегите, за да видиш как минава тяхното ежедневие", каза Цветанов, помолен за коментар на постоянните критики на Дянков, че бюджетът на МВР не се изразходва правилно.
В опит да защити годишния бюджет от 1 млрд. лв. за МВР, той даде за пример "денонощната работа на колегите" по убийството на Яна.
После обясни, че в България не трябва да се допускат размирици като във Великобритания. "Погледнете какво стана във Великобритания. Какъв срив в имиджа на една страна се получава, когато нещата излязат извън контрол. Нека не го допускаме това и аз като министър на вътрешните работи ще се стремя да не го допускам", каза Цветанов и уточни, че постоянно си говори с Дянков, но "всеки си има мнение".
Той коментира, че вече обсъждал с премиера Бойко Борисов бюджетът на МВР за 2012 г. да се запази същия като през тази година. "Знаете, че изказвания имаше и преди внасянето на бюджета за 2011 г., но всеки може да защити своите искания", каза Цветанов.
Той защити решението си да не спре напълно възможността за дарения към МВР, тъй като общините трябвало да могат да подпомагат полицията, за да си осигурят по-голямо полицейско присъствие.
"Всяка една община, когато има финансова възможност, може да подпомогне (МВР). Ние имаме лимит за гориво, който не можем да го надвишим. Ние не делим общините, ние искаме да имаме полицейско присъствие в общините на база финансовите възможности, които имаме днес", каза той.
Преди ден Цветанов съобщи, че от 1 септември спира даренията в МВР с отделни изключения – държавни институции, общини и фирми, 100% собственост на държавата. Премиерът Бойко Борисов пък обеща да го компенсира с увеличение на бюджета през 2012 г. Ако БВП се вдигне през 2012 г., а според прогнозите това ще стане, и намалението за МВР бъде с процента на увеличение на БВП, то реално може и да не се получи намаление на издръжката на полицията.
 

 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional