Свободата днес и тук 12 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Глоба вместо затвор за Станишев

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Красен Николов

Прокуратурата внесе в съда предложение бившият премиер Сергей Станишев да бъде освободен от наказателна отговорност по обвинението за изгубване на документи, представляващи класифицирана информация, научи Mediapool от източници в Съдебната палата. Причината е чистото му съдебно минало.
Станишев беше обвинен през юли 2010 година, че в периода от 4 ноември 2005 г. - 10 септември 2009 г. е изгубил 7 документа, съдържащи държавна тайна.
Три от изгубените документи са изготвени от ДАНС, два от МВР, един от министъра на отбраната и един от НАТО. Те са били връчени на бившия министър-председател лично и срещу подпис, твърди прокуратурата.
За престъплението, в което бе обвинен, Наказателният кодекс предвижда до 2 г. затвор или пробация, което означава, че ако обвиняемият има чисто съдебно минало, прокуратурата може да внесе предложение за освобождаването му от наказателна отговорност и санкциониране с глоба от 1000 до 5000 лв.
В коментар за решението, заместник-градският прокурор на София Божидар Джамбазов заяви, че е било необходимо дълго време на прокуратурата да получи документ, че секретните документи, за които Станишев ще отговаря, наистина са загубени.
Разследването обаче е нямало за цел да установи дали националната сигурност е била застрашена след изчезването на седемте тайни документа, не е било предмет на разследването.
Засега няма данни секретната информация да е използвана за други цели, каза Джамбазов, който отказа да отговори дали на прокуратурата е известно къде са сега седемте секретни доклада.

От: http://www.mediapool.bg


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional