Свободата днес и тук 25 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Дали планът Саркози-Меркел ще спаси еврозоната – коментари от чуждестранния печат

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
БТА

 

Франция и Германия изложиха план за създаване на първото "истинско Европейско икономическо правителство", оглавявано от назначен ръководител, за спасяването на отслабващата еврозона, пише британският в. "Гардиън". След двучасова минисреща на върха  за повишаване ефективността на еврозоната германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Никола Саркози обявиха фундаментални предложения, призоваха за налагането на по-строги ограничения на бюджетния дефицит за страните членки и обещаха синхронизиране на данъчната политика на своите държави.
Евроскептиците ще приемат създаването на икономическо правителство на еврозоната като заграбване на политическата власт от страна на Европа.
   Британското правителство приветства предпазливо стъпката, като заяви, че ще следва политика на изчакване и преценка. Вестникът цитира източник от финансовото министерство, според когото нещата изглеждат ориентирани в правилна посока, но ще трябва да се види как ще се развият. Ще продължим да отстояваме британските интереси при всяка възможност, подчерта той.
   Меркел и Саркози се борят за спасяването на единната валута,  пише в. "Индипендънт". Според двамата лидери засилената икономическа интеграция на еврозоната е единственият път за възстановяване на доверието в еврото след спасителните планове за потънали в дългове Гърция и Португалия и упоритите слухове, че може да се наложи Италия и Испания също да бъдат спасявани.
Инициативата е пряк отговор на онези критици сред европейските ръководители, които предупредиха, че еврозоната никога няма да може да преодолее дълговата криза без политически реформи, посочва всекидневникът.
   Посланието на Германия и Франция е ясно: напредъкът към балансиран бюджет и по-добро икономическо управление трябва да дойде преди попълването на допълнителни чекове, преди еврооблигациите и други финансови способи за оздравяване на прахосническите периферни икономики, посочва в. "Файненшъл таймс". Не е изненадващо, че Германия поддържа упорито тази линия. Много по-изненадващ е фактът, че Франция я подкрепя така решително. Вероятно това е реакция на тревожната камбана, ударила заради срива на пазарите миналата седмица. Икономиките от европейската периферия обаче няма да са доволни от изхода на срещата. Сега те ще трябва да продължат още по-енергично да затягат данъчната политика и ще бъдат приканени да се присъединят към "златното правило", което ще изисква още по-строга данъчна дисциплина, допълва вестникът.
   Меркел и Саркози не успяха да успокоят пазарите, въпреки постигнатото помежду им съгласие, смята в. "Дейли телеграф". Търговците реагираха с раздразнение, когато Меркел и Саркози отново заявиха "непоклатимата си воля да защитят еврото" и да "укрепят доверието на инвеститорите", а отказаха да подкрепят съсипаната валута с еврооблигации или с по-голям спасителен фонд, отбелязва вестникът.
   Целта бе да се покаже, че посред лятната буря еврозоната има  капитан, та дори и двама. В края на работната среща с Меркел в Елисейския дворец, Саркози, който прекъсна ваканцията си за случая, изтъкна ролята на френско-германската двойка като движещата сила за изваждането на единната валута от затруднението, пише в. "Фигаро". Ще успокоят ли обаче всички изложени от двама мерки пазарите?, пита френският всекидневник.
   Икономиката на водещата сила в Европа - Германия, регистрира  забавяне, стигащо на практика до застой, за изминалите три месеца, което нанася пореден удар върху международните усилия за  овладяване на финансовата криза на континента, отбелязва в. "Вашингтон пост". Обезкуражителната вест дойде часове преди германският канцлер и френският президент да призоват за по-голяма европейска съгласуваност при определяне на икономическата политика и за нови стъпки за дисциплиниране на правителствата, чиито разпуснати бюджетни практики доведоха до дългова криза. Внезапното забавяне на най-голямата европейска икономика настъпва в момент, когато от Германия се очаква да финансира значителен дял от спешните спасителни кредити за страни като Гърция, Ирландия и Португалия. Новите данни поставят  под въпрос способността на Берлин да остане онзи икономически двигател, на който САЩ и цял свят разчитат да захрани съвземането на Европа, подчертава вестникът.

    (БТА)


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional