Свободата днес и тук 29 Януари 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

София подава контраиск към Москва заради АЕЦ „Белене“

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
livebiz.bg

През следващата седмица Националната електрическа компания (НЕК) ще представи адвокатската кантора, която ще защитава интересите й по делото за АЕЦ „Белене“ срещу руската „Атомстройекспорт“ (АСЕ), съобщиха днес от държавното дружество. Според компанията, юристите й са във финална фаза по подготовка на документацията за завеждане на свой иск срещу руската страна пред Арбитражния съд към Международната търговска палата в Женева на стойност 61 млн. евро.
 
От НЕК съобщиха, че завеждането на иска става след като на 16 август изтече срокът, даден от Националната електрическа компания (НЕК) на „Атомстройекспорт“ да оттегли иска си за 58 млн. евро. заради забавянето на проекта за изграждане на АЕЦ „Белене“. Ултиматумът бе поставен от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и удължен после от новоназначения шеф на НЕК Михаил Андонов. Според НЕК в последното й писмо до руската страна включвало и предложението до края на септември 2011 г., „в дух на добра воля“, да се изработи график за уреждане на взаимните си финансови претенции, а съвместните финансови работни групи да продължат работата си в оперативен порядък. След като от Москва не отговориха, НЕК изрази своята „загриженост“, че такъв подход от страна на АСЕ не е от полза за развитието на проекта.
 
На свой ред НЕК „е принудена да предприеме действия за защита на своите интереси“. Вчера компанищята е изпратила писмо до Арбитражния съд в Париж, с което поиска срок до 15 октомври, за да се запознае в детайли с документацията по делото. Заведеният от АСЕ иск може да компрометира както взаимоотношенията между страните, така и проекта АЕЦ „Белене“ като цяло, казва се още в писмото на НЕК до руската страна. В този смисъл, за нас оттеглянето на иска на база на нашите предложения, щеше да бъде доказателство, че АСЕ има интерес от по-нататъшното реализиране на проекта, коментираха от НЕК.
 

От/ http://www.livebiz.bg


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional