Свободата днес и тук 24 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

През 2100 г. най-вероятно всеки трети жител на планетата ни ще живее в Африка

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
в. "Фигаро"

 

       Населението на планетата се очаква да надхвърли тази година 7 милиарда души и независимо, че средният демографски растеж забавя като цяло темпове, той си остава все така силен в Африка. Това означава, че през 2100 г. всеки трети жител на Земята най-вероятно ще живее на африканския континент, пише в. "Фигаро". Изданието се позовава на публикувано днес ново изследване не Френския институт за демографски изследвания.
           Френското ведомство прави този род проучвания на всеки две години. Подобни изследвания с прогнози за растежа на населението на Земята правят и Световната банка, ООН, както и няколко по-големи национални демографски института.
           В изследването на френските експерти се припомня, че  населението на планетата ни премина границата от 6 милиарда души през 1999 г., но му бяха необходими 12 години, за да достигне 7 милиарда. За да премине границата от 8 милиарда обаче, ще са му необходими 14 години.
       После увеличаването на населението на планетата би трябвало да се стабилизира и след век на Земята да живеят около 9-10 милиарда души.
       Тази година световният демографски растеж ще спадне до 1,1 процента, прогнозира френският институт. Забавянето на темпове на растежа се обяснява с намаляването на раждаемостта в глобален план - днес тя е средно 2,5 деца на жена, а през 1950 г. е била средно 5 деца на жена.
       Съществен принос за прираста на населението имат африканските страни, намиращи се на юг от Сахара, някои страни от Арабския полуостров и регионът, простиращ се от Афганистан до  Северна Индия.
       Сега най-населените 7 страни на планетата са Китай /1,33  милиарда души/, Индия /1,17 милиарда души/, САЩ /306,8 милиона души/, Индонезия /243,3 милиона души/, Бразилия /191,5 милиона души/, Пакистан /180,8 милиона души/ и Нигерия /162,3 милиона души/, се припомня във френското изследване.
       Когато тази година световното население надхвърли прага от 7 милиарда души, населението на Африка ще стане 1,05 милиарда  души. До края на 21 век населението на цяла Африка може да се увеличи четворно и от 800 милиона души, преброени през 2000 г., да достигне около 3,6 милиарда души през 2100 г., смятат френските демографи.
       Най-драстичното увеличение на африканския континент ще се отчете в страните на юг от Сахара. През 2000 г. тяхното население беше 600 милиона души, а през 2100 г. се очаква то да бъде почти 3,4 милиарда души.
       Сега в някои страни на юг от Сахара средната раждаемост продължава да е висока. В Нигер на една майка средно се падат 7 деца, в Сомалия - 6,4 деца, в Демократична република Конго - 6,1  деца, а в Буркина Фасо - 5,8 деца.
       Населението на Африка продължава да се увеличава, независимо от разпространяването на СПИН и високата детска смъртност. През 2009 г. 4,9 милиона души между 15 и 49 години само в Южна Африка са били заразени с вируса на СПИН, което е 18  процента от всички хора от тази възрастова група.
       Сега в Африка на 1000 деца умират 74, докато в глобален мащаб на 1000 деца умират 44. В Европа и САЩ на 1000 деца умират  едва 6.
      В средносрочен план данните на френските демографи сочат,  че през 2050 г. населението на Африка ще бъде 2,3 милиарда души. Според тези прогнози тогава Нигерия ще бъде третата по големина на населението страна в света /с 433 милиона души/, изпреварена само от Индия и Китай, които ще имат съответно 1,69  милиарда души и 1,3 милиарда души население. На четвърто място ще се наредят САЩ /с 423 милиона души/. ЕС през 2050 г. ще има население от 513 милиона души.
       През 2050 г. сред най-населените африкански страни ще бъдат и Етиопия /174 милиона души/, Демократична република Конго  /149 милиона души/, Танзания /138 милиона души/.
       Египет, най-населената сега арабска страна с 82,6 милиона души, през 2050 г. ще има вече 123-милионно население.
 
      (БТА)

 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional