Свободата днес и тук 24 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Проваленият преврат и трудното начало за Москва

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Стив Гатърман, "Ройтерс"

 

В апартамента ми под наем нямаше телевизор и радио и безизразните лица в кретащите автобуси в центъра на Москва с нищо не подсказваха за новините от онази понеделнишка сутрин през август 1991 г.
  
Но разбрах какво става щом влязох в офиса на американския вестник, където работих като асистент: съветският лидер Михаил Горбачов е болен и някаква структура, наречена Държавен комитет за извънредни ситуации, е поела контрола върху страната.
  
Изведнъж взимането на властта от твърдолинейните комунисти, които се опитваха да дадат заден ход на реформите на Горбачов и да спрат разпадането на Съветския съюз, превърна сънливото лято в определящ момент за историята на Русия и целия свят.
   Подобно на много планове в Русия, самонадеяността на превратаджиите бързо се изпари. Неуспешният им пуч само ускори рухването на комунистическото управление и разпадането на най-голямата страна в света.
 
  Първият ден обаче никой не знаеше, че превратът ще се провали - нито Горбачов, нито Борис Елцин, който стана президент  на Русия и със сигурност не и хората, които срещах по улиците на Москва.
  
Открих смесица от мрачно предчувствие, надежда и примирение,  които нахлуха в изтощителната рутина на оцеляване в страна, клатушкаща се при система, въведена след друга дълбока промяна в  Русия през 20 век - болшевишката революция от 1917 г.
 
  В сивата столица, която се превърна в лоша пародия на работнически рай, московчани обикаляха по празните магазини, търсейки възможност да купят някакви продукти и неочаквано попадайки на купища загнил лук и консерви с месо с неустановен
произход.
  
Имаше обаче едно усещане, вероятно засилено от връщането назад в миналото, за развиваща се драма с важни последици.
  
"Това е истински държавен преврат", ми каза възрастна жена. "Нищо добро няма да излезе от това", изтъкна тя.
  
Истински преврат - да, но и забележително неуспешен.  Само три дни бяха нужни за разгръщането на пуча, провален от  неподчинението на Елцин и гражданите, които се събраха около него пред сградата на руския парламент, отчаяно опитвайки се
спрат връщането към твърдолинейното управление.
  
Лошата организация и половинчатото изпълнение преследваха организаторите на преврата. Първите признаци за проблеми се появиха на пресконференцията в понеделник на съветския вицепрезидент Генадий Янаев и на неговите другари, когато Янаев заяви, че поема временното президентство.
  
Ръцете и гласът на Янаев трепереха. Пред сградата на парламента на река Москва, Елцин показа много повече темперамент, като се качи на танк и събра тълпа,
решена да не се отказва от свободите от ерата на гласността на Горбачов.
  
До 21 август, сряда, вече бе ясно, че превратът се е провалил. Четири месеца по-късно, на 25 декември, официалната руска агенция ИТАР-ТАСС пусна кратък бюлетин: "Горбачов подаде оставка  като президент на Съветския съюз".
  
Ядрената свръхсила, която бе обсебила Запада - от Сталин до Спутник - престана да съществува, нещо което трудно можехме да си представим от двете страни на фронта на Студената война само няколко години по-рано.
 
 За Русия това бе трудно ново начало. Икономическите трудности, които се задълбочиха към края на 80-те години, се изостриха заради объркания преход към капитализъм и оставиха много руснаци с разбити илюзии и охладнял ентусиазъм за демокрация.
  
Съюзният парламент - Белият дом в Москва - отново стана място на конфронтация през 1993 г., когато танковете на Елцин обстрелваха сградата, за да изкарат твърдолинейните депутати, някои от които негови съюзници две години по-рано.
  
Днес е трудно да си представим хаоса там в началото на 90-те.
  
Сега централната сграда на руския премиер Владимир Путин, който първо бе президент, след като наследи Елцин през последния ден на 1999 г., е оградена с висока черна ограда, която пази добре поддържани ливади - символ на относителната
стабилност на Русия по времето на Путин.
  
Това е време, което негови критици сравняват с 80-те и стагнацията преди реформите на Горбачов, проваления преврат и рухването на държава, която изглеждаше предопределена да съществува най-малко десетилетия.
  
Все още спъвана от наследството на Съветския съюз, Русия се бори с нови проблеми, предизвикани отчасти от разпадането на съюза - от миграцията и етническото напрежение до отслабените отношения и геополотическата борба, която доведе до кратка война  с Грузия през 2008 г.
  
Когато превратът през 1991 г. се провали, аз се обадих на приятелката си, сега моя съпруга, и й казах, че всичко свърши. Тя се изсмя и каза: "Едва сега започва".
 
    /БТА/

 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional