Свободата днес и тук 24 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

И Първанов с призив към Кадафи да отстъпи

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
news.bg

Бунтовниците в Либия вече превзеха резиденцията на М.Кадафи. И нещ ли - не "Радецки пристигна със гръм", а президентът на Република България и върховен главнокомадващ призова диктатора да се оттегли. Без коментар - засега.
                                                                                    (Бел.ред.)
 
 
 
Във връзка с последните събития в Либия от прессекретариата на държавния глава съобщиха, че Георги Първанов внимателно следи събитията и особено случващото се през последните дни в Триполи.
"Настъплението на опозиционните сили дава основание да се очаква в най-кратко време окончателно да падне режимът на Кадафи.
За България, както и за цялата международната общност, той отдавна е загубил своята легитимност след като отказа да изпълни съответните резолюции на Съвета за сигурност на ООН и използва военна сила, при това несъразмерна, срещу цивилното население на страната и предизвика смъртта на хиляди либийски граждани", се казва в официалната позиция на президента.
Държавният глава заявява, че категорично призовава Кадафи да се оттегли и подкрепящите го все още сили да спрат съпротивата и насилието, за да се избегнат нови невинни жертви.
Ръководителите на режима на Кадафи, отговорни за кръвопролитията, следва да бъдат изправени пред Международния наказателен съд в Хага и да получат справедливо възмездие, смята президента Първанов.
От изключително значение е да се запази единството и целостта на Либия и да започне процес на национално помирение. Българският президент призовава
Преходния национален съвет и другите борещи се срещу режима сили стриктно да спазват законността и правата на човека и да не допускат беззаконие и саморазправа.
"След еуфорията от победата следва да бъдат успокоени страстите, за да не се стигне до ново разцепление на либийския народ, което може да доведе до хаос с непредвидими последици", предупреждава в официалната си позиция президента.
В съобщението Първанов казва още, че международната общност и преди всичко Европейският съюз следва да подкрепят и подпомогнат демократичните сили в Либия за преодоляване на сериозните хуманитарни и социални проблеми в страната и за поставяне началото на изграждането на една нова Либия, без Кадафи.

 

От: http://news.ibox.bg


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional