Свободата днес и тук 25 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Американският печат за земетресението и събитията в Либия

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
БТА

 

 
Пресата в САЩ публикува обширни репортажи за последиците от силното земетресение, разлюляло вчера източното крайбрежие на страната, както и за развитието на събитията в Либия.
   Под заглавие "Земетресение? Обама е виновен", в. "Вашингтон пост" помества коментар, чийто автор критикува свой колега журналист в политизиране на темата. Въпросният журналист написал следното: "Земетресение от 5,8 разтърси Вашингтон този следобед. Семейство Обама караха велосипеди." Авторът на саттията във "Вашингтон пост" обвинява колегата си Джим Хофт, че  отдава прекалено много внимание на крайно редките случаи, когато Обама си почива. Същият журналист атакувал президента миналата година, че играл голф, докато във водите на Мексиканския залив се изливал петрол.
   По този повод коментаторът на вашингтонският вестник заключава, че най-сериозните проблеми на политическия дебат в Америка са два: първо, че капацитетите са склонни да превръщат буквално всичко в партиен въпрос и второ, което е по-често, че критиците на президента - отляво и отдясно - разсъждават така, сякаш Обама разполага с нещо като магически бутон, само за своя употреба, с който може да оправя икономиката, да смъква цените на бензина, от раз да премахва Кадафи, да осигурява гласове в Конгреса и даже да предотвратява земетресения.
   Другата водеща тема в американския печат продължава да бъде Либия.
   В коментар "Вашингтон пост" посочва, че войните и революциите имат свойството да се отклоняват от политиката и да объркват плановиците. Според автора на коментара войните и революциите продължават даже и когато се трябвало да свършат. Те  се разливат из района и водят до нови конфликти. Даже и когато приключват с тържествени церемонии на капитулации и сътрудничество за мирни договори, понякога те неочаквано се съживяват за нов живот. Първата Световна война роди Втората световна война; Втората световна война роди Студената война; Студената война роди Корейската война и.т.н., изрежда вестникът в библейски стил.
   Той изказва надежда, че либийската революция няма да прерасне в гражданска война, като припомня, че САЩ разполагат с ограничен капацитет да повлияят на събитията в Либия. Либийската  опозиция тихомълком приемаше досега подкрепата от въздушните удари на НАТО, френските и британските военни инструктори, оръжието и съветите отвсякъде от Европа, Персийския зали в и главно от Катар. Но ние не можем да водим вместо тях тази война,  не можем да ги обединим насила и не можем да напишем вместо тя конституцията им. Напротив, ако станем прекалено видими в Либия,  чрез войници по земята или с прекалено много съветници с тъмни очила, незабавно ще се превърнем в нов враг. Ако се опитаме да създадем правителството им вместо тях, рискуваме то незабавно да  стане непопулярно, заключава вашингтонският вестник.
   "Ню Йорк таймс" припомня, че въздушната кампания на НАТО бе от голяма помощ за напредването на въстаниците към Триполи. Сега  обаче, когато боевете се пренесоха в градската среда и се водят  за всяка сграда, въздушните удари са безпредметни, посочва вестникът, като се позовава на американски и съюзнически експерти. Авиацията на алианса ще продължи да поразява цели, но предимно в предградията на Триполи, където  равителствените сили  може би се опитват да избягат или да навлязат като подкрепление  в Триполи. А и в предградията рискът от цивилни жертви е по-голям.
   Говорителят на НАТО полк. Ролан Лавоа и други представители на пакта признават, че градската среда в Триполи - град с два милиона жители - е доста по-сложна за въздушни удари от досегашните мишени. Досега повечето от целите, атакувани в Триполи, са били обекти, възприемани като военни командни центрове или оръжейни складове. НАТО е наблюдавала преди това тези обекти в продължение на дни или седмици с разузнавателни самолети, вкл. безпилотни "Предътър", за да се увери, че там няма цивилни., пише "Ню Йорк таймс".

      От: БТА


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.




Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.



Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev



 



Story of Stuff



Подкрепете този сайт





Red House Sofia




Valid XHTML 1.0 Transitional