Свободата днес и тук 21 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Българският музей на социалистическото изкуство е "идеалното гробище за свалени герои", пише руски вестник

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
БТА

 
   Нов музей в България ще бъде украсен със скулптури на Ленин и Сталин, отбелязва в заглавие руският електронен вестник "Лента".
 
   През септември в софийско предградие ще отвори врати музей на тоталитарното изкуство, където ще бъдат представени близо 100  експоната, създадени през епохата на социализма, пояснява изданието, като се позовава на Асошиейтед прес.
 
   Освен портрети и скулптури на различни партийни дейци, ще бъдат изложени и "картини, изобразяващи работническата класа", се казва в материала.
   Първоначално българските власти планирали да нарекат музея именно "музей на тоталитарното изкуство", но АП посочва, че на сградата е изписано "музей на социалистическото изкуство", уточнява "Лента".
 
   Според българския министър на културата Вежди Рашидов музеят  се открива, за да бъде запознато младото поколение с историята.  По данни на агенцията събитието се посреща в София по различен начин: някои се тревожат, че сбирката ще "романтизира" комунистическите години. По думите на Рашидов много от произведенията на изкуството имат висока художествена стойност и  излизат извън рамките на пропагандата, посочва електронният вестник.
 
   "Българските власти са инвестирали в музея 1,2 милиона евро.  Подобни вече има в Чехия, Унгария и други страни със социалистическо минало. България стана последната страна, решила  да открие музей на   социалистическото изкуство", твърди "Лента".
   Двайсет години след разпадането на Съветския съюз за много страни от бившия "соцлагер" миналото все още е живо, докато се пазят артефакти от онова време, коментира "Известия".
 
   Всекидневникът вижда в музеите от този род "идеални гробища за свалените герои (по-точно за техните изваяния)".
 
   За България не бе лесно да "легализира" по този начин своето  минало. Дебатите дали подобни музеи романтизират съветските времена или обратното - предпазват от "прелестите" на тоталитаризма, все още продължават. Страната обаче излезе с чест  от трудната ситуация. За разлика от много други подобни музеи, българският има чисто изкуствоведски характер, изтъква изданието.
 
   Формулировката "музей на социалистическото изкуство" означава според "Известия", че България "приема собственото си минало".
 
   Властите в София се надяват, че музеят ще може да възстанови  похарчените два милиона долара за строежа и да се издържа самостоятелно. Напълно оправдани надежди -  оциалистическата символика е твърде популярна сред туристите, жадуващи за екзотика. Да си припомним само Берлинската стена, пише всекидневникът.
 
   Руски политолог описва пред "Известия" "процеса на преосмисляне и отрезвяване (. . .), свързан с трудната икономическа ситуация в западния свят".
   За пръв път от 60 години Европа се изправи пред реална перспектива за спад в жизненото равнище. В България всичко става  на квадрат, тъй като е периферна страна със слаба  икономика. Всички неща от времето на социализма получават днес малко по-различни оценки, казва експертът.
 
   Тоталитарният съветски режим според него е "уважавал мисълта и изкуството, дори прекомерно силно". Аналитикът вижда в  идеологията му "наследство от века на френското Просвещение".
 
   "При това в България самият климат никога не е бил злобно комунистически. Там всичко се разви по-меко, отколкото в други соцстрани. Това също се отрази върху отношението им (на българите - б. р.) към миналото. Пък и не приляга някак на един добър стопанин да пропилява своето минало", добавя руският наблюдател.
 
   "Известия" признава, че в Русия "засега" няма напредък в създаването на такива музеи. Дворчето на Централния дом на художника в Москва с разхвърляните тук и там скулптури не влиза в сметката. То съвсем  не е достойно да се нарече музей и наподобява по-скоро политическо заточение на "каменни вождове", пише вестникът.
   "От заточение можеш да избягаш, от един музей - едва ли", подчертава накрая "Известия".

    (БТА)


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional