Свободата днес и тук 25 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Само миналото време е наше

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Капитал

 

Разпадът на Синята коалиция е въпрос на време, след като тази седмица СДС реши да се прегърне предизборно с партиите на Стефан Софиянски, Евгений Бакърджиев, Любен Дилов-син и Александър Праматарски.

Ако оставим настрана факта, че хората на Мартин Димитров направиха това зад гърба на партньора си ДСБ, стъпката на сините е напълно логична и в стила на досегашната им политика. Откакто не е във властта, СДС упорито работи за обезличаването си като партия.

Липсата на лидери, дефицитът на идеи, безпринципното коалиране, издигането на губещи кандидатури, гарнирани с обилна порция корупционни скандали в Столичната община (където всички изброени отново бяха на една маса) доведоха до сегашната незавидна роля на партията. Сега сините са на път да загубят и последното, което им е останало - себеуважението.

Предизборната прегръдка на СДС с хора като Софиянски, Бакърджиев, Праматарски и Дилов-син е вид политически мазохизъм. На практика това са хората, които с действията си през годините доведоха до компрометирането на "синята идея" и постепенното превръщане на СДС в клиентелистка партия със затихващи функции.

В тази компания липсват само Христо Бисеров и Йордан Цонев, които се ориентираха навреме и успяха да намерят пристан в редиците на ДПС. С някогашното им отлъчване от своите редици СДС показа воля за скъсване с клиентелизма.

Това беше първа необходима стъпка за изчистване на името на партията, но тя не беше последвана от реално прочистване на самата политика. Лозунгът "Всичко на масата", с който СДС за последен път спечели избори в София, беше разбран като "всички на трапезата". Достатъчно е да припомним скандалите с "Общинска банка" и "Софийски имоти".

Сегашното реабилитиране на старите муцуни е доказателство, че СДС е изчерпан проект. Партия, която разчита на спомени за миналото и късата памет на своите избиратели, няма бъдеще в политиката.
 

От: http://www.capital.bg


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional