Свободата днес и тук 24 Февруари 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Уорлик в Лукойл - американски посланик от съветски тип

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Биволъ

   Американският посланик Джеймс Уорлик посети Лукойл заедно с Валентин Златев и кмета на Бургас Димитър Николов (ГЕРБ).
 
   За посещението на американския дипломат предприятието е било украсено със знамена на България, Русия, САЩ и ЕС - съобщиха информационните агенции в характерния стил на ТАСС от 70-те години на миналия век.
 
   "Лукойл" е една от високо уважаваните международно опериращи компании, както по света, така и в САЩ, каза Уорлик в края на визитата си в предприятието, цитиран от "Фокус".
 
   В комбината Уорлик научил, че това е "най-големият частен работодател и плаща високи данъци, които допринасят за икономиката на България".
 
   Очевидно Джеймс не е преговарял материалите, оставени от неговите предшественици. През 2005 г. неговият адаш, посланик Джеймс Пардю пише следното в секретен дипломатически доклад за българската организирана престъпност:
"Представител на ЛУКОЙЛ за България е ВАЛЕНТИН ЗЛАТЕВ. Руската петролна компания се счита за най-големия корпоративен данъкоплатец в България. Тя контролира и руския износ на нефт за България. Българските операции на Лукойл, чрез Златев, са заподозрени в тесни връзки с руското разузнаване и организирана престъпност."
Тоест, още предишният Джеймс е знаел колко тежи Лукойл. Какво друго е знаел той и какво сегашният Джеймс се прави, че не знае пише по-горе, а също така и в един доклад на Джон... пардон, Негово превъзходителство посланикът на САЩ в България Джон Байърли, настоящ посланик на САЩ в Москва, който си заслужава пълните титли, защото най-малкото не се излага с непознаването на базова информация за страната, в която служи. Ето, прочее, неговият анализ за Валентин Златев:
 
   "14. (S/NF) Борисов поддържа тесни финансови и политически връзки с директора на „Лукойл България" Валентин Златев, изключително влиятелен политически брокер и политически кукловод. Лоялността му (и неговата уязвимост) към Златев, играят голяма роля в процеса на взимане на политически решения на Бойко Борисов. Кметът ангажира „Лукойл" в множество публично-частни партньорства, откакто е на власт: Лукойл се ангажира да дари асфалт за поправката на столичните улици, да се грижи за паметника на съветската армия и да финансира жилищно строителство за малоимотните. Като насрещен жест, Борисов съдейства за предоставяне на общинска земя за изграждане на нови бензиностанции на Лукойл. Въпреки че сделката изглежда танто-за-танто, публичните договорки на Борисов с „Лукойл" са само една страна на неговите много по-дълбоки и по-широки бизнес взаимоотношения със Златев, информация за които получихме по други канали."
 
   Сред другите канали е загадъчната служба SIMO, която потвърдила следната информация:
 
   "13. (S/NF) Обвинения в миналото свързват Борисов със скандали с източване на гориво, с нелегални сделки в комбинация с Лукойл и със сериозна контрабанда на метаамфетамини. Информацията от SIMO е в потвърждение на тези обвинения. Смята се, че Борисов е използвал поста си, като глава на българските правоохранителни органи, за да прикрие криминалните си деяния, а жената, с която съжителства, Цветелина Бориславова, управлява голяма банка, която е била обвинявана в пране на пари за престъпни организации, както и в участие в незаконните транзакции на самия Борисов..."
 
   Въпреки тези стряскащи неща, Уорлик даде безпрецедентна подкрепа за Бойко Борисов, като се появи в българския парламент, за да отговаря вместо него на въпросите за разкритията на Уикилийкс. Той нарече доклада на предшественика си "непроверен и неясен източник", въпреки че няколко месеца по-рано успокояваше обществеността как от изтеклите грами ще се види приятелското отношение на САЩ към България и в тях няма да има нищо притеснително:
 
   "Надявам се да няма повече изтичане на информация. За в бъдеще ще бъдат предприети мерки за защита на чувствителна информация. Уверявам ви, че следващите 1000 грами, които, може би, ще бъдат посветени на България, ще предоставят добре балансирана картина на събитията в страната. нашите мисли съвпадат с мислите на българския народ. Бях обещал и вие знаете това, че ще бъда честен и открит пред българската общественост. Публично, ясно и категорично съм изказвал мнението си, а онова, което казвам публично, го има и в конфиденциалните ми доклади до Вашингтон."
 
   Добри познания за Лукойл и Златев демонстрира и Нейно превъзходителство, посланикът на САЩ в София Нанси Макълдауни. Тя също заслужава пълните се титли като качествен посланик. След мандата си в София беше издигната на важен пост в Държавния департамент и сега отговаря за сектор Евразия. През 2008 г. тя пише следното:
 
   "6. Независимо от проевропейското му говорене, вътрешни източници твърдят, че Борисов е по-скоро "скрит коз" по отношение на Русия. Той е близък на директора на "Лукойл" в България Валентин Златев, за когото се твърди, че е спонсор на ГЕРБ с пари в брой. (Диверсифицирайки залозите, Златев е също и голям финансов покровител на БСП.)"
 
   Вчерашната изява на Уорлик в рафинерията, редом до свързания с организираната престъпност Валентин Златев и осъденият за контрабанда на сухо мляко Димитър Николов може да се интерпретира по различни начини.
 
   Възможно е САЩ да са си сменили мнението за Златев, олицетворяващ по-рано политическата корупция и свързаната с руските служби организирана престъпност. Ако това е така, визитата на Уорлик в Лукойл подпечатва новото статукво.
 
   Но е възможно също и следното: един не особено качествен дипломат върши нелепост след нелепост в една изоставена от голямата дипломация страна, управлявана от един "кучи син, но техен кучи син". Търпят го, защото жена му е на много по-важен за САЩ пост в Белград.
 
    Проблемът е, че трябва да го търпят и мислещите хора в изоставената страна, на които Пардю, Байърли и Макълдауни даваха някакви надежди, че няма вечно да ги управляват кучите синове.

 

От: http://www.bivol.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional