Свободата днес и тук 24 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Кипърско дружество стои зад австрийската компания, предложила да купи контролния пакет от "Булгартабак"

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
в. "Ведомости"

 

Австрийската компания "БТ Инвест", свързана с кипърското дружество Ви Ти Би Кепитъл, стана единствен кандидат за покупката на контролния пакет от българския производител на цигари "Булгартабак", пише руският в. "Ведомости".
    Сделката трябва да бъде одобрена от изпълнителния и от надзорния съвет на  приватизационното ведомство. Предвижда се тя да бъде приключена до месец, уточнил за "Ведомости" служител от пресцентъра на българската Агенция за приватизация и следприватизационен контрол.
   Вестникът цитира документи на австрийската регистрационна камара, според които по данни към началото на август сто процента от БТ Инвест са собственост на кипърската фирма Ви Ти Би Кепитъл (VTB Capital Pe Investment Holding Ltd) с управител Йоханес Пепелник.
    Според неназован банкер, "проявил интерес към покупката на "Булгартабак", Ви Ти Би била "доведена в тази сделка от новия началник на лондонския офис на "Ви Ти Би кепитъл" Атанас Бостанджиев, българин по произход, добре познаващ местния пазар".
     Приватизацията на "Булгартабак" бе обявена за пръв път през 2002 г., но нито един от конкурсите не бе доведен докрай, включително заради претенции от страна на руското правителство, припомня "Ведомости".
   "Булгартабак" е спорен актив, пише Газета.Ру. Официална Москва твърди, че предприятието е било предадено на Съветския съюз в рамките на репарациите след Втората световна война и трябва да принадлежи на Русия. България смята, че правата на Русия като собственик на "Булгартабак" не са юридически доказани, допълва Лента. Ру. Активната позиция на Русия не дала възможност "Булгартабак" да бъде приватизирана, без да се зачитат руските интереси, твърди Лента.Ру, като се позовава на предишни изявления на Владимир Кожин, оглавяващ административно-стопанското управление на Кремъл.

   Говорителят на управлението Виктор Хреков отказал вчера да отговори на "Ведомости" в чий интерес действа Ви Ти Би.

(БТА)


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.




Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.



Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev



 



Story of Stuff



Подкрепете този сайт





Red House Sofia




Valid XHTML 1.0 Transitional