Свободата днес и тук 22 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

"Булгартабак" спешно продаден, без да е ясен истинският купувач

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Владислава Пеева, Медиапул

Надзорният съвет на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) финализира в петък сделката за продажбата на "Булгартабак холдинг", едва пет дни след като изпълнителният съвет на ведомството одобри за купувач "БТ Инвест" (BT Invest), зад което стоят руската Външнотърговска банка и неизвестни засега български играчи.

Парафираният по-рано приватизационен договор с ангажиментите на двете страни бе одобрен от надзорния съвет на агенцията с 6 гласа "за" и само един "против" – представителят на БСП Руси Статков. От седемте членове на надзора трима са от ГЕРБ, по един от БСП, ДПС, "Атака" и ДСБ.

Холдингът може да се счита за продаден, тъй като няма друг кандидат - купувач, който да обжалва решението.

По-рано през деня министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков съобщи пред журналисти, че в преговорите по параметрите на приватизационния договор е имало критични клаузи, свързани основно с изкупуването на български тютюн, социалните ангажименти и неустойките. Още от самото начало цената на сделката нямаше водеща роля за сметка на ангажименти по изкупуване на тютана.

Съобщавайки за одобрението на сделката, председателят на надзора на приватизационната агенция Юлия Ненкова (ГЕРБ) отхвърли появили се по-рано твърдения, че купувачът е успял да постигне отпадане на петгодишната забрана за продажбата на холдинга. За 10 години не може и да се променя предметът на дейност на трите дружества от тютюневата група, като през това време общо за 12 месеца фабриките могат да бъдат спирани за профилактика и ремонти, обясни Ненкова.

Директорът на АПСК Емил Караниколов заяви пред журналисти, че на “БТ Инвест“ е даден срок до 15 септември да докаже произхода на средствата, с които ще плати за холдинга. Той каза още, че всички претенции на синдикатите са отразени в парафирания приватизационен договор.

Сделката трябва да бъде одобрена и от Комисия за защита на конкуренцията и чак тогава близо 80 на сто от акциите на “Булгартабак“ ще бъдат джиросани на новия собственик, обясни Караниколов.

Трайков: В този формат няма как да е ясен купувачът

По повод нарастващите съмнения кой действително стои зад купувача на "Булгартабак", Трайков коментира, че "в този формат това няма как да е ясно".

"Затова съм наредил на АСПК да се договорят така ангажиментите, че да няма значение кой стои зад сделката", добави той, без да конкретизира.

Около сделката има много съмнения, тъй като купувач е офшорната компания “ВТБ Кепитъл“, зад която по документи стои руската държавна "Внешторгбанк" (VTB) със 75%. Зад останалия дял засега стои българинът Атанас Бостанджиев, който дни след обявяването на конкурса за продажбата на близо 80 на сто от “Булгартабак холдинг“ е назначен за шеф на лондонския офис на “ВТБ Кепитъл“.

Руската банка досега не е разкрила кой е нейният клиент, който ще бъде реален собственик на дружеството. Според неофициални информации истинският купувач е обединение между "Винпром Пещера" (собственик на цигарената фабрика “Кингс табако“) и Цветан Василев, собственик на Корпоративна търговска банка. Те категорично отричат да имат участие в приватизационната сделка.

Милен Велчев и Красимир Катев щели да поемат бизнеса

В пресата бе тиражирана информация, че консултанти на руснаците са били братята Милен и Георги Велчеви, като дори бившият финансов министър по времето на НДСВ и заместникът му тогава Красимир Катев скоро ще станат служители на “ВТБ Кепитъл“ и ще оглавят офиса на компанията в България, който ще отговаря и за региона. Милен Велчев заявява пред в. "Капитал", че “продължаваме да водим разговори по този въпрос".

Той се познавал с Бостанджиев от 15 години, тъй като са били колеги, и добави, че двамата са поддържали връзка през това време. Велчев обаче отказа да коментира каквото и да било по темата "Булгартбак".

Според неофициалните информации създателите на "Винпром Пещера" и "Кингс табако", както бе преименувана бившата цигарена фабрика на "Булгартабак" в Пловдив" - Атанас Петров и Антон Щерев, искат производствената база, машините и пазарния дял на тютюневия холдинг. Цветан Василев и Делян Пеевски имат интерес към дистрибуцията на цигари като допълнение към разпространението на вестници.

"Категорично нито "Кингс табако", нито собствениците на дружеството имат интерес към закупуване на "Булгартабак", коментира PR мениджърът на "Кингс табако" Десислава Петрова. Компанията първоначално прояви интерес към продажбата на “Булгарбатак“, но отпадна от надпреварата. и наскоро обяви намерение за инвестира 45 млн. лв. в разширение на собствената си база в Пловдив.

Експерти коментираха пред Mediapool, че самата приватизационна процедура допуска скрита собственост при продажба на активи от значителен социален и икономически ефект. Затова при преговорите за окончателното финализиране на сделката трябва да се разкрие кой ще е истинският собственик.

Това е важно и поради обстоятелството, че на 31 август, когато Агенцията за приватизация одобри купувача "БТ Инвест", в Софийския градски съд (СГС) е подадена молба от името на Руската федерация за налагане на обезпечение на бъдещ иск срещу холдинга. Искането е за налагане на запор върху 49% от акциите на дружеството и спиране на приватизационната процедура. В четвъртък съдът е оставил молбата без разглеждане "поради липса на доказателства за представителната власт на молителя", но това подлежи на обжалване в едноседмичен срок.

За заявената претенция у нас се разбра ден след като от Москва заявиха, че няма да се намесват в сделката за "Булгартабак".

Запознати с руските претенции към “Булгартабак“ смятат, че е вероятно това, което държавата отказва на Русия като претенции, може да бъде част от договореност между новия купувач и руската банка за възмездяване срещу подкрепа.

Караниколов обясни по-късно, че в приватизационния договор е заложена клауза, според която ако бъдат признати претенции на Русия към тютюневия холдинг, от своя страна “БТ Инвест“ ще може да си иска до 10 млн. евро от платената цена за компанията.

Борисов: Не се занимавам с това

Странно изглежда и обстоятелството, че само преди ден от министерството на икономиката обявиха, че министър Трайков, заедно с вицепремиера Симеон Дянков и лично премиерът Бойко Борисов ще следят внимателно процеса на преговорите по приватизационния договор. Какво точно са проследили и установили все още не е ясно, но е ясно, че се бърза с окончателното приключване на продажба на компания от национално значение, чиято приватизация бе препъвана вече 13 години.

На въпрос за приватизацията на "Булгартабак", в петък Борисов изненадващо заяви: "Не се занимавам с това".

По време на съвместното им посещение в Пловдив той привика министър Трайчо Трайков, който обясни, че целта на срещата му в сряда вечерта с ръководствата на агенцията за приватизация и на "Булгартабак" е била да привлече вниманието им върху максималното изчистване на клаузите с ангажиментите на купувача.

Трайков определи като "фантасмагории" твърденията на БСП за драстично разминаване на стойността на активите на "Булгартабак" и предложената на "БТ Инвест“ от 100.1 млн. евро. "От паричните потоци на "Булгартабак" изтеглихме 50 млн. лева като извънреден дивидент, останалите са за акцизи и към момента на сделката в сметките ще има много малко пари", каза министърът.

По повод размера на предложената цена Трайков заяви, че "при състезание с един участник, предложението е съвсем прилично". Той допълни, че при незададена минимална цена в приватизационната процедура е "добре предприятието да намери своя ангажиран собственик".

В момента "Булгартабак", дори и с по-нисък пазарен дял, генерира прилични резултати. Продажбата му на дружество, зад което стои сериозна руска държавна банка, би могла да гарантира по-силно присъствие на руския пазар, за което политическата подкрепа има съществено значение. Проблемът обаче е, че не са ясни намеренията на купувача в сянка, коментираха експерти пред Mediapool.

Протест срещу "манипулирания" конкурс

Работници от трите фабрики на "Булгартабак" в София, Благоевград и Плевен излязоха на протест в петък срещу приватизацията на холдинга. По данни на синдикатите над 650 души са протестирали пред приватизационната агенция. Те поискаха оставките на директора на Агенцията за приватизация Емил Караниколов и на министъра на икономиката Трайчо Трайков, настоявайки продажбата на "Булгартабак" да се отмени.

Според профсъюзите, конкурсът е манипулиран в полза на единствения кандидат "БТ Инвест", а неустойките при неспазване на социалните ангажименти от страна на потенциалния купувач са минимални. Синдикатите се опасяват, че въпреки 10-годишната забрана за препродажба на холдинга няма пречка самият купувач "БТ Инвест" да смени собственика си.

Протестиращите заявиха, че се страхуват за работните си места, тъй като "компания, за която никой не е чувал", купува фабриките за жълти стотински, а след това може да ги затвори.
"БТ Инвест" остана единствен кандидат, след като "Бритиш Американ Тобако" се оттегли от надпреварата.

Минути преди края на протеста при тютюневите работници слезе и шефът на приватизационната агенция, който се опита да ги убеди, че опасенията им са безпочвени и покани за разговори представители на синдикатите. Те обаче отказаха с мотива, че няма за какво да преговарят, а настояват правителството и надзорния съвет да прекратят сделката. Синдикатите разчитат и на намесата на премиера Борисов. 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional