Свободата днес и тук 02 Февруари 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Фалитът - не дали, а кога

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Христос Мурутис, в. Капитал

Така, Гърция се води математически към фалит, който може да се случи във всеки един момент. Фалитът не означава, че ще има същите последици, като тези в България през 1997г., но при всички положения, ако не бъде управляван правилно от гръцкото правителство, може да доведе до сгромолясването на цялата държава. Ако го направлява с необходимото внимание, тогава държавата може да изпадне във временна невъзможност да плаща, което в крайна сметка ще принуди държавата и кредиторите да приложат прословутия haircut, т.е. намаляване на дълга в рамките на около 50% или повече.

Ако Гърция успее и намали дълга си до 180-200 милиарда евро, тогава положението може да бъде овладяно, защото тези суми могат да бъдат обслужвани. Страхът, впрочем, на всички граждани в страната и Европа е Гърция да не спре да извършва големите структурни промени в държавния сектор, както е обещала, а да легне на лаврите на фалита. Много гласове в Европа настояват за постоянното установяване на Европейски наблюдател в Гърция, който на практика ще следи за прилагането на мерките. Може би вече и мнозина обикновени гръцки граждани искат нещо подобно, след като търпението им към родните политици се е изчерпало, виждайки как прилаганите мерки нямат резултат, рецесията се задълбочава и вместо държавата да прибегне до очевидното и да уволни половината си чиновници, следва неохотно и само една неудържима фискална политика.

Би било справедливо за гърците, както и за останалите европейци, Гърция да беше преминала през изпитанието на фалита още от самото начало и с хирургическа намеса да беше разрешила проблема с дълга, преди да извършва всякакъв вид алхимични експерименти върху основите на своя гръбначен стълб, каквато е частната й икономика, като оставя в същото време без дори да пипне държавните си служители, които са десетократно повече от необходимото. "Тройката" (ЕС, МВФ и ЦЕБ) вижда всичко това, т.е. усеща че гръцкото правителство едно говори и едно договаря, а на практика върши друго, което вече изчерпва нейното търпение и доверие към гръцките политици, тяхната политика и начина й на следване.

Няма съмнение, че сме в навечерието на един технически фалит, но и на един истински фалит за средната и произвеждаща класа от частната икономика, която през всичките изминали години подкрепяше със своите данъци страната и осигуряваше огромните заплати на безразборно харчещата огромна държавна машина.Приложената терапия, вместо да подобри състоянието на пациента, всъщност заби остър нож в самото му сърце, захранващо целия му организъм. В резултат, виждаме безработицата до достига до 20%, а сред младите дори и до 50%, прехвърляне зад граница и задушаване на фирмите и малките предприятия, след като самата държава не се е докоснала дори до разрешаването на най-съществения проблем, водещ до всички разходи, надуващи дефицита и дълга.

Буксуването на гръцкия икономически механизъм кара утвърдени предприемачи да напускат страната и то не търсейки по-добри условия, а просто, за да оцелеят. Днес, едно функциониращо в Гърция предприятие плаща пряко и косвено между 55% и 70% от печалбата си за данъци, а има и данъци за всички, притежаващи застроени недвижими имоти от всякакъв вид, т.е. на практика за всички граждани, като въпросният данък е от 0,50 чак до 10 евро на квадратен метър за две години, както и други извънредни облагания, които на практика задължават всеки гражданин да си цака на държавата, дори и да няма работа и пари. Самите заплати на новоназначените служители в частния сектор не се различават много от тези в София, т.е. те получават около 1000 лева чисто, а цената на живота в Гърция е много по-висока.

Бъдещето на Гърция е много трудно и фалитът ще е само началото. Няма да има светлина в тунела без значително намаляване на данъците и привличането на инвестиции по всякакъв начин. Безработицата се увеличава и една много добра качествена част от гръцкото общество напуска страната, след като не вижда перспектива за бъдещето си. "Черната книга" на България, т.е. историята на прехода й след 1997 г., се повтаря под друга форма в една друга страна и спрямо една друга група от хора, които не носят никаква отговорност за калпавото управление и хаоса в икономиката, до който политиците доведоха Гърция.
 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional