Свободата днес и тук 11 Декември 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Ще останем в историята

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Константин Павлов

 
„Народ, който не строи музеи, храмове, пътища, няма да остане в историята“ 


Чета Сула какво е написал за „Музея на СОЦИАЛИСТИЧЕСКОТО изкуство“ и смятам, че е не е съвсем прав.

Да, знам, нашият строй е несъвършен, хората правят грешки, дори и министрите, когато правят музеи.

Всеки прави грешки, но важно е кой как реагира на тях.

Затова искам да споделя идеята си за „Музей на новото бъдеще на България“, който ще ни спести всички тези разходи по нови музеи, и който ще трябва да построим – без значение дали сега или след 50-60 години. Само трябва да предвидим място за разширение, ако го построим сега. Той хем ще ни остави в историята, хем ще учи бъдещите поколения на вечните истини за живота такива, каквито са. Музей, който ще привлича посетители от цял свят, ще носи постъпления от твърда валута, ще привлича трафик по българските магистрали и ще харчи ток от българската АЕЦ.

Музеят ще се намира в Банкя, на метростанция „Футболна поляна“, малко встрани от суетата на бизнес сити „Банкя“ (но достатъчно близо, за да може работещите и посетителите в бизнес ситито да го посещават), на удобен изход от магистрала „Вършец“, до стадион „Витоша Бистрица Ипон Арена“, най-големият закрит стадион в Европа само за футбол.

Музеят ще може да се посещава с комбиниран билет заедно с българския „Лувър“, българския исторически Дисниленд „Хан Крум“ (уникален в света, по идея на Б. Д.) и българския архитектурен резерват „Слънчев бряг“.

Музеят ще съдържа поучителни произведения на изкуството и артефакти от Втория златен век на България, както и демонстрационни мултимедийни инсталации.

Пред входа му, на площадчето с фонтана ще има модерен паметник с форма на спирала, устремена в небето и вечността (това е демонтираният и реновиран паметник от НДК), който символизира вечно растящия кредитен рейтинг на България.

Вътре, в прохладните климатизирани помещения, отделен шкаф с бронирани стъкла е предвиден за наградите и предметите на държавническата дейност от Новото българско възраждане, започнало през второто десетилетие на 21-ви век. Вътре е тази, наподобяваща фалос*, от фондация занимаваща се с проблемите на плодовитостта и дело на най-великия скулптор между българските политици, Вежди Рашидов,  зимна шапка с инициалите NYPD, медали, ордени, генералска униформа, листчета с думи на английски, балсамирана филия с мас и др. Върху специален пиедестал, увит с гръцкото знаме, е наградата от гръцките фермери - „Златен хеликоптер“ и благодарствен плакет.

В залата, посветена на уникалната фискална политика на България, чиято слава се носи по всички контитенти, централна роля играе паното „Светът се учи от България“, в която жена на средна възраст - (немкиня, ако се съди по значката на ревера?), нисичък къдрав французин и висок тъмнокож американец си водят бележки, докато българският премиер показва графика с икономическите показатели на България след 2009-та година.

Да не забравяме, че по износ на висшисти на глава от населението България от десетилетия твърдо държи първото място в Европа и от година на година уверено се доближава до първото място в световен мащаб.

Залата на българското национално единство „Христо Стоичков“, ни посреща с мултимедийни прожекции на головете на българския национален отбор по футбол от 1994-та година, като всеки посетител може да използва ултрамодерния 3d скенер, за да постави себе си на мястото на голмайсторите във филма и да се почувства горд, че е българин, а срещу 35 модерни (деноминирани от втората деноминация) лева ще може да изпрати филмчето като MMS поздрав до най-близките си. Тук е и интерактивната установка „Спечели дузпа“, на която всеки посетител може да падне за дузпа, за да види лесно ли е.

На стената със златни букви е изписано мотото на Новото българско възраждане:

„Защо никой не си зададе въпроса – какво мога да направя аз за България? Само че в България вече има мъжкари като мен – Плевнелиев и Борисов, с които сме готови да стигнем до край! Всички, които плюят по нас с цялата си компроматна машина, са като овца без история
Хр. Стоичков, из „Отворено писмо“ 
В детския кът, където се подчертава ползата от хигиената и спорта за децата и младежта, е разположена епичната механична скулптурна композиция „Премиер къпе гвардейци с маркуч“, където всеки посетител може да влезе в скулптурната група и да се изкъпе с маркуч с чешмяна вода, като предварително прибере личната си електроника в херметично найлоново пликче.

Всеки посетител също може безплатно да си вземе и от брошурките с биографии на преуспели хора, които са се издигнали заради спорта, като тази на Николай Вучев (Вучката), който от митничар телкаджия с помощта на футбола стана министър на финансите и спорта.

В залата за абстрактно изкуство е мястото на шедьовъра „Асфалтиране на лунната пътека“, макети на бразилски самолети и локомотиви, изработвани по български лиценз и т.н.

Под основната експозиция е разположено „Мазето на предателите“, където нагледно се демонстрира моралната поквара и абсолютната деградация на тези, които работят срещу България. По стените са окачени картини на тъмни силуети със зловещо светещи в тъмното червени светодиодни очи. От специална сплав е изработена статуята на Алексей Петров, когото посетителите с натискане на бутон могат да  превърнат от съвестен гражданин в трактор или в октопод. И обратното. Тук са композициите „Конфигурация от хора“, „Продажно братство“,„Овци без история“ (за тях стана дума по-горе). Тук е восъчният Сергей Станишев, който щом усети човешко присъствие, изговаря „Моля другарко, Бойко ме бие“.  Тук е и статуята „Иван Костов ми носи банани, а после гласува срещу мен“, който с дясната ръка подава обелен банан на премиера, а с лявата гласува срещу него в пленарна зала. Виждаме карикатурата „Холандия ни спира за Шенген“, представляваща злобен холандски инвеститор, който си отмъщава за високите цени, на които е трябвало да изкупува България.

На входа на залата има пеещи сфинксове с главата на Веселин Маринов, които символично не допускат силите на злото да излязат навън.

Искам още много да ви разказвам още много за този музей - за багерите-играчки „Цветан Цветанов“, които се продават в магазина за сувенири в комплект с 5 ковчега-играчки (или в мега-пакет с 10 ковчега-играчки). За таралежа-възглавничка за стол, който може да закупите с намаление заедно с учебното помагало по български език „Стил и художествено обогатяване“.

Времето няма да ми стигне за всичко, но мисля че схванахте идеята. Ще останем в историята.

Гарантирано!


 
Снимките са от експозицията „изборно мъченичество“ в
 мемориалната зала „Валери Жискар Д'Естен“. 


––––––––––––––––––––
*Очевидна е приликата им с медийните награди „Златен микрофон“, също изработени от Вежди Рашидов и връчвани ежегодно от правителството на най-заслужилите имена в българската журналистика. В световен план това е уникална награда от такъв ранг, защото е редовно връчвана на дебютанти и дебютантки в професията.
 

Блогът на Константин Павлов - http://komitata.blogspot.com/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional