Свободата днес и тук 01 Февруари 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Wikileaks: Правителството се видяло в чудо от "анахронизмите" на Божидар Димитров

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Биволъ

Бившият министър без портфейл Божидар Димитров е главен герой в две поверителни американски дипломатически телеграми от София, подписани от изпълняващия длъжността посланик Ордуей [09SOFIA511] и зам.-посланик Сатън [10SOFIA23].

Дипломатите обрисуват с известна доза сарказъм фигурата на агента на Държавна сигурност и историк-националист, чиито чести медийни изяви предизвикват раздразнение в Скопие и Анкара.

Преминаването на Димитров от БСП към ГЕРБ месец преди изборите е било наградено с "уважаван пост" от премиера, който създава специално за приятеля си министерство без портфейл за българите в чужбина.

Присъствието на историка в правителството е неприятно за Министерството на външните работи, но пък е начин да се спечели националистичеси ориентираната част от българския електорат и да се избегнат по-значителни провокации от ултра-националистите на Атака - така дипломатът анализира управленското изкуство на Бойко Борисов.

Докато премиерът и министрите се опитват да работят конструктивно със Скопие и вярват, че повечето разногласия ще се решат с македонската евроатлантическа интеграция, която твърдо се подкрепя от официална София, Димитров хвърля възпламенителни забележки, подемани от пресата търсеща сензации и комплицира работата на българските дипломати - оплакали се съветници на кабинета. Според тях Борисов многократно е мъмрил Божидар Димитров и е искал от него да координира действията си с Външно министерство. Това обаче се оказало сложна задача заради светогледа и прекалено голямото его на министъра без портфейл.

Отношенията с Анкара също са се усложнили след изказването на Димитров, че България ще блокира присъединяването на Турция към ЕС заради неизплатените компенсации към тракийските бежанци, които той своеволно оценил на 20 милиарда долара.

През 80-те години България е оценявала компенсациите, договорени още през 1925 г. на 10 милиарда долара, пояснява дипломатът, но до този момент и българското и турското правителство са омаловажавали проблема.

Все пак, призивите на популиста Димитров може да дадат политическа мотивация на заинтересованите от възраждането на спора. Дори водещи полицити като Николай Младенов (тогава още министър на отбраната) са чувствителни към темата за тракийските бежанци - смята зам.-посланик Сатън и припомня, че през 2007 г. като евродепутат Младенов е изиграл роля за приемането на резолюция за тракийските бежанци от Европейския парламент.

Засега изглежда, че българското правителство ще продължи да омаловажава проблема с оглед на предстоящата визита на Борисов в Турция - заключава Сюзан Сатън.

П.С. Биволъ направи специална проверка в базата данни на Уикилийкс за светите мощи открити в Созопол, но не откри нито един дипломатически коментар за тях.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional