Свободата днес и тук 30 Януари 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

WikiLeaks: Засега България само подтичва в ЕС

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
в. Дневник

"Две години след присъединяването България все още мъчи да открие своя глас в Европейския съюз. Разсеяна от местните политически борби, засрамена от спирането на европейски фондове и чувствителна към статута си на "квазидържава член", която е обект на свързан с върховенството на закона специален мониторингов механизъм, България е "изпълнител на политики", а не "създател на политики" в 27-членния съюз. Когато тя се осмели да повиши глас, обикновено е по теми от несъществено значение или по "съседски въпроси" като разширяването на ЕС със Западните Балкани, черноморски въпроси и енергийна сигурност."

Така започва секретна дипломатическа грама на бившия посланик на САЩ в София Нанси Макълдауни до Вашингтон. Текстът, озаглавен "След две години България се мъчи да открие гласа си в ЕС", е с дата 14 май 2009 г. и е публикуван от "Уикилийкс".

Според Макълдауни сложното управление на коалицията в България и административните проблеми затрудняват възможността на София да формира конкретни политически цели в ЕС. Посланикът цитира информация на неправителствена организация, според която българските служители, които работят в евроинституциите, са добре подготвени, но някои от тези, които са в българското представителство за ЕС в Брюксел, са "откровено некомпетентни".

В текста, предназначен за Вашингтон, се отбелязва, че ЕС няма доверие в България заради неуспешната борба срещу корупцията на високо ниво, организираната престъпност и заради неправилното управление на еврофондовете. Цитирани са евроанализатори, които твърдят, че ЕС възприема България като "втора класа държава членка".

"Българската непохватност в ЕС допълнително затруднява възможността й да бъде приемана сериозно", продължава грамата. Според контакт на американското посолство от неправителствена организация българските лидери "все още нямат идея как ЕС работи".

Цитирано е писмо на премиера Сергей Станишев до председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу с молба Брюксел да изпрати служители на ЕС, които да следят прилагането на българските закони, работата на българската държавна администрация и управлението на българските еврофондове. Това по думите на източника доказва невъзможността на правителството да се справи с отговорностите на еврочленството.

"Имиджът на България и доверието в нея допълнително са ударени от схващането, че София е в ръцете на Москва", отбелязва Макълдауни. "Зависима от Русия за почти всички свои ядрени, газови и петролни нужди, обвързана с Москва със серия съмнителни енергийни сделки и свързана с Русия от тесни исторически, културни и дипломатически връзки, София поддържа усещането, че все още е представител и довереник на Москва", продължава тя.

В грамата посланикът на САЩ отбелязва, че за двете години на членство в ЕС България в малко случаи е показала активност, като голяма част от темите, за които се е борила, не са били особено значими. За пример Макълдауни дава битката за изписването на единната европейска валута като "евро", а не "еуро" през октомври 2007 г. "След като София заплаши да блокира подписването на споразумението за стабилизиране и асоцииране на Черна гора, Брюксел се предаде, позволявайки София да се хвали с "велик" успех в европолитиката", обяснява тя.
 

 

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional