Свободата днес и тук 01 Февруари 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Размириците в Катуница – поредният провал на системата за защита на националната сигурност на България

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Александър Колев, False Flag

През последните 20 години системата за защита на националната сигурност на България има дълъг списък от провали, скандали, корупция и некомпетентност. Проблемите започват от неадекватни законови рамки, минават през ужасяващ финансов мениджмънт на иначе големи бюджети, корупция на всички нива от системата и често срещаната некомпетентност на служители на всички отговорни министерства и агенции.

На 24 Септември 2011 станахме свидетели на протести, прераснали в размирици по улиците на село Катуница. Гражданите на България живеещи там решават да вземат в собствени ръце правото си защитават, поради некомпетентността и нежеланието на полицията да го направи.

                                                                     (Евгени Цветков/Марица)

19 годишният Ангел Петров най-вероятно е изгубил живота си не толкова заради скандала си с местната фамилия Рашкови, колкото в желанието на предполагаемия 55 годишен водач на микробуса-убиец да се хареса на лицето „Цар Киро”. Подобно действие предполага йерархия на взаимоотношенията между Кирил Рашков и хората около него наподобяваща тази на криминална организация, където доверието и уважението се заслужава с определена готовност и толерантност към кражби, нанасяне на телесни щети и трафик на стоки и услуги.

Последвалото врязване на същият този микробус в тълпата пред имотите на Кирил Рашков, включително намиращи се на мястото полицейски екипи, е потвърждение, че първото убийство не е случайно, а предварително планиран ход, който предвид публичността на екзекуцията на 19 годишният Ангел Петров е разчитал на протекция и липса на последствия от страна на оперативните органи.

Допълнително е показателен факта, че в местното РПУ вече е била подадена жалба за смъртна заплаха от страна на Кирил Рашков към Ангел Петров, но тя е била игнорирана, заедно с редица други оплаквания и молби, предавани през годините.

                                                                (Евгени Цветков/Марица)

Всичко изброено дотук говори за дълга редица от грешки, некомпетентност и корупция в системата за национална сигурност на България, която се предполага, че е трябвало да предотврати развиването на криминална йерархия сред клана Рашкови, или поне да има реални действия по залавянето и осъждането на членовете на престъпната група.

Главният секретар на МВР Калин Георгиев заяви, че не може семейство Рашкови да бъдат изселени от село Катунеца, поради липса на данни за престъпления. Това изказване е интересно, предвид факта, че Кирил Рашков е бил осъждан 7 пъти до 10-ти Ноември 1989-та за търговия със злато и валута. През 1993-та година е арестуван за производство на фалшив алкохол в особено големи размери в собствената му фабрика, кръстена на баща му – „Цар Гого”. Самите имоти на Кирил Рашков в Катуница са върху незаконно придобити общински терени и са без разрешение за строеж. През годините срещу Кирил Рашков и синовете му има множество жалби за заплахи за убийство, като през 2010-та Георги Рашков, 19 годишният внук на лицето „Цар Киро” е осъден на година условно за подобно обвинение.

                                                                   (Георги Кожухаров/Дневник)

Междувременно самите действия на жандармерията са повече от странни. Според главния секретар на МВР Калин Георгиев е използвана „специална техника” за контрол над тълпата пред имотите на семейство Рашкови. Съдейки по резултатите от тази техника, то тя е била от типа „стой отстрани и гледай”, традиционно използвана при бунтове и рейдове на роми над общинска и частна собственост. Похвално е, че МВР няма проблем с нарушението на Конституцията на България, според която държавата се ангажира със защита на частната собственост и се предполага, че полицията трябва да предотврати последвалите пожари и грабежи върху имотите на семейство Рашкови. Странно и защо тази техника не беше използвана при протеста на 14.01.2009 пред Народното Събрание, когато беше предпочетен варианта „полицейско насилие и произвол”, одобрен от тогавашния вътрешен министър като правилен.

Размириците в село Катуница са пряко следствие от близо 20 години провали на очевидно недействащата система за опазване на националната сигурност в страната.

19 годишният Ангел Петров днес можеше да е жив, ако Кирил Рашков и изградената от него криминална йерархия с други ромски кланове не беше оставена да се развива безнаказано в продължение на две десетилетия. Действията или по-скоро престъпната небрежност и бездействие на МВР, прокуратурата и редица демократично избрани правителства на България в продължение на 20 години доведоха до смъртта на Ангел Петров и още десетки други престъпления, оставени без присъди поради „процесуална недопустимост”.

Размириците в село Катуница са и от особено значение за националната сигурност на страната. Стана ясно, че пасивността и търпимостта на българските граждани спрямо ромската организирана престъпност достигна определен предел. От размириците в село Катуница до организирани граждански милиции и в други региони на България стъпката е много малка и е твърде вероятно да бъде прекрачена при следващата ескалация на насилието между двете групи.

Другото следствие от случилото се, е че неадекватното твърдение „опазване на етническия мир” не може повече да бъде претекст за безнаказаност на редица неформални лидери на малцинствата в България. Когато гражданите на страната трябва да избират между собствения си живот и този на своите роднини или това да „опазят етническия мир”, то живеещите в село Катуница ясно показаха какво ще се случи.

 (Георги Кожухаров/Дневник)

 Третото следствие от случилото се е, че бездействието на МВР спрямо ромската престъпност е пряка заплаха за националната сигурност на страната. Главният комисар на МВР Калин Георгиев гордо заяви, че 127 участници в погромите над имотите на лицето „Цар Киро” са били арестувани. Ако те бъдат осъдени, въпреки че техните действия станаха пред очите на жандармерията от цели три области и оторизирани от самия главен комисар като „специална техника за успокоение на тълпата”, то това ще доведе до доста странен правен прецедент, граничещ с произвол. Особено предвид, че МВР има дълга история на бездействие спрямо организираните ромски групи за отмъщение, които често нанасят редица щети върху частни имоти, без да включваме ранените и убитите от подобно насилие български граждани.

Блогът на Александър Колев - http://falseflag.eu/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional