Свободата днес и тук 25 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Независимост и "братска любов" = класически конфликт на интереси

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Светла Георгиева, Дневник

Представете си следната церемония - "храм", мъже с черни костюми, бели ризи, черни вратовръзки, бели ръкавици и бели престилки. Мъж бива въведен, подложен на "изпит" и заклет да пази тайната и да не изнася в света на "профаните" нищо от това, което е чул в ложата.

Тази анахронична театралност, която сме гледали във филми и е описана в стотици книги, е

любимо занимание на няколко хиляди мъже в България

Голяма част от тях са съдии, прокурори, адвокати, полицаи, шефове на агенции, министри. Всяка уважаваща себе си ложа се чувства длъжна да обяви на сайта си: "При нас работят братя масони, които са активни граждани на Република България, имащи различни професии - актьори, музиканти, композитори, скулптори, лекари, инженери, университетски преподаватели, политици, адвокати, режисьори, бизнесмени, държавни служители, изтъкнати професори, доценти, научни сътрудници и докторанти, работещи активно в областта на управление на знанието."

По информация на германския професор по математика д-р Клаус Хорнефер, който през 1994 г. идва в България, за да "донесе светлина", днес у нас има 45 ложи – количество, което дори за него е удивително. "Във всеки голям град на България, а и не толкова голям, има масонска ложа. Нямах представа, че има ложи в Шумен, Добрич, Балчик... Не очаквах, че навсякъде ще ме посрещнат масони", казва професорът в интервю за "Труд" миналата година.

Масонските ложи поникнаха като гъби след падането на комунистическия режим и се превърнаха в тайни мъжки клубове, в които се формират бизнес партньорства,

създават се връзки, намират се решения на належащи проблеми

от всякакво естество и се разчиства пътят за успешна кариера. И най-важното – генерират се значителни средства, които, колкото и да се кълнат "братята", няма признак да отиват за благотворителност.

Условието да станеш член на масонска ложа е да имаш чисто съдебно минало, да си уважаван и почтен гражданин. Само че на хартия. Иначе още през 90-те години ложите се напълниха с хора от силовите групировки, където те така се смесиха с политиците, че беше произведена тази неразрушима сплав, която до ден-днешен е бетонирала политическия живот в страната и не позволява в него да проникне свеж въздух.

И докато всички се дивяхме откъде през 2001 г. спечелилият изборите цар "вади" кадрите си, той просто даваше път на "братята си" по масонска линия, които впрочем го доведоха в родината и му обещаха властта само с няколко рекламни трика.

Масонската конституция задължава "братята" да си помагат и да не се оставят един друг в беда. И макар че всеки преследва основно личния си интерес, има теоретична вероятност за "братска" взаимопомощ. Затова мнозина от гонещите просперитет полагат големи усилия да бъдат приети в някоя ложа, а самите членове на ложите

канят за член всеки, издигнал се във властта

Така се получава картинката, изумила д-р Хорнефер – във всеки град местната власт, бизнесът, шефовете на полицията и на прокуратурата, директорът на болницата и пожарната се оказват близки в една неофициална светлина.

Поне два пъти месечно те се срещат на масонски сбирки, където се говори за политика, въпреки че в документите на ложите пише, че заниманието с политика не е желателно, а следва да се водят беседи за самоусъвършенстване.

Публикуваните тези дни от "Болканлийкс" мотиви към присъдата на прокурора от Върховната касационна прокуратура Ангел Дончев показаха реалността и потвърдиха известната информация. А именно, че магистратите си имат масонска ложа и в това няма никакво съмнение. Там те си

контактуват с всякакви лица, включително от групировките

тъй като е известно, че осъден бос на силова група няма. Всички те са с чисто съдебно минало, следователно попадат в графата "достойни и почтени граждани". А може би точно общата ложа е обяснението за чистото им съдебно минало? Как обществото може да бъде сигурно?

Етичният кодекс на магистрата задължава съдии, прокурори и следователи да не заемат други длъжности, да не развиват търговска или друга платена професионална дейност, да не членуват в партии, да не получават пари по договори освен за научна дейност, да не са в ръководството на фондации и сдружения. Повечето от тези дейности са доста по-безобидни, отколкото участието в масонска ложа, не за друго, а защото са по-прозрачни.

Кодексът задължава още с действията и поведението си извън службата магистратът да защитава и утвърждава в обществото представата за независимост на съдебната власт, като не се поддава на влияния – преки или косвени, от страна на която и да било друга власт – публична, частна, външна или вътрешна за съдебната система. "Братската" клетва обаче изключва независимостта, тъй като

магистратът масон се е заклел да не дава публичност

независимо какво се случва в затвореното общество, и да помага на "братята си", независимо за какво.
Според етичния кодекс магистратът не участва по какъвто и да било начин в партийно-политическа дейност и не се намесва в политически или бизнес среди на влияние. Колко добре казано! Защото масонската ложа е именно "политическа и бизнес среда на влияние".

Удивително е, че в своите конституции свободните зидари стриктно забраняват конфликта на интереси и задължават членовете си веднага да докладват на висшестоящите при такава ситуация. В същото време

законите са безпределно толерантни към конфликта на интереси

и рядко се случва някой да бъде санкциониран за това. Знаков е и фактът, че второ мнозинство в Народното събрание отказва да регулира въпроса с членството в ложа и да принуди заемащите обществени постове да декларират зависимостите си.

Етичната комисия на ВСС също не прави изключение. Което навежда на мисълта, че поклонници на масонството вероятно са намерили пристан и там. Нищо лошо, стига да не бяха непрекъснатите скандали с недопустимо поведение на магистрати, което въпросната комисия реално насърчава.

И независимо че франкмасонството изисква от своите членове уважение към законите на страната, в която живеят и работят, няма никаква гаранция, че това се спазва. Напротив, мотивите към присъдата на Ангел Дончев показват точно обратното. Ложата се оказва много удобно място за обмен на конфиденциална информация и за

заличаване на теоретичното в България разделение на трите власти

Бившият депутат от СДС Методи Андреев твърди, че израстването на магистрата е свързано с това в коя ложа членува. Това е съвсем реалистична перспектива, ако съдим по съвета, даден на интернет страницата на една масонска ложа в рубриката "Често задавани въпроси".

На въпрос: "Трябва ли да бъда поканен за встъпване в масонство, или мога да проявя собствена инициатива?", от "братството" препоръчват следното: "Масонството не е секта или мисионерска организация и не вербува своите членове в обществото. Ако чакате, то това означава, че ще чакате вечно. Затова е разумно да се търсят начини за уреждане на връзки с Братството, а след това да се действа според обстоятелствата."

Законът за предотвратяване на конфликт на интереси впрочем е пределно ясен. Той възниква, когато лице, заемащо публична длъжност, има частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективното изпълнение на правомощията или задълженията му по служба.

Облага пък е всеки доход, включително получаване на привилегия или почести, подкрепа или влияние, каквото и да било предимство. Затова въпросът е към специално формираната за целта централна комисия за предотвратяване на конфликта на интереси, както и към сходната във ВСС: Как тези разпоредби се връзват с церемониите в "храма"?
 

 

 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional