Свободата днес и тук 01 Февруари 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Мутротията гази /Циганските мутри, българските мутри и Народната мутра

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Иво Беров

Из София бръмкат едни големи, скъпи, квадратни, грозни и нахални джипове. Най-често ги карат едни малки, скъпи, обли, готини и нахални моми.

Особеното на тези моми е, че в тях няма нищо моминско.
Има нещо женско, но никой не знае точно какво. Освен гаджетата им, може би. Защото техните гаджета са мутри. А самите те - мутреси.
 Ако има нещо по-красиво от мутрите, това е всичко, включително и мутресите им. / Да не се бъркат мутресите на мутрите с мутрите на мутресите. Мутрите на мутресите са готини. Нещо което не ги прави по-малко мутреси /
 Ако има нещо по-нахално от мутрите, това са единствено и само мутресите им.
 Затова мутресите са по-опасни от мутрите. По пътищата поне. Просто защото мутресите карат джипове не само нахално. Карат ги зле. Не могат да карат. И не знаят, че не могат.
 Това, че досега никого не са сгазили е просто случайност.
 Но ще сгазят. Несъмнено и неизбежно. Причинно-следствената необходимост е ./ Виж Хегел, Феноменология на духа. Всъщност, знам че няма да го видиш, шега…/.
             …
 Мутренският свят си има и етнически особености. Една от тях е, че мутренската цигания /може и циганската мутрения/ си има предимство.
   Циганите нямат мутреси, които да карат грозни джипове. Това е предимството на циганската мутрения. По това циганските мутри се различават от българските мутри.
 Иначе всичко останало им е общо. Включително цвета на кожата, тъй като българските мутри ходят по плажове и солариуми.
 Като най-важната, или поне една от най-важните особености, и на двата вида мутри, това което най – вече ги обединява може да се обозначи с три думи.
 Едната е безнаказаност. Другата е безнаказаност. И третата е безнаказаност.
 Сигурно има и други особености, но тази изпъква най-много.
 Дотам изпъква, че я забелязват дори във Финландия, която без да ще стана говорител на Европа.
 ….
 Мутрите са безнаказани, защото си плащат.
 Плащат си на катаджии, на прокурори, на съдии на политици, или на всички заедно – според възможностите.
 Най-високопоставените мутри също си плащат. За да купуват гласове например. За да купуват депутати и да си направят мнозинство в Народното събрание, например. За да си купят медии например. За да купят банки на височайшите си мутреси, например. А после и тайничко да вземат от тези банки.
 Защото те също и вземат. Няма как. За да дадеш трябва първо да вземеш. Вземат от финансовия резерв например. Или от бизнесмени, тоест делови хора, например. От производители на бира, например. Срещу ангажимент например. „ Тоа там, Мишо Бирата да не го закачате, там съм поел ангажимент…”
Например…
 Всички тези случаи би трябвало да отидат в прокуратурата.
Не отиват, обаче.
 И досега не е ясно защо прокуратурата не започна разследване по записа с Мишо Бирата. Може би защото по тоя случай вече няма свидетели. Тоест няма го вече основният, единственият и главният свидетел.
 Той се самоуби веднага след като разбра, че може да се превърне в главен свидетел.
Ами не му се свидетелства на човека и затова се самоубива… В хотела на приятеля на Оня срещу когото би могъл да свидетелства.
Нищо чак толкова вълнуващо и обезпокоително.
Нали не е сгазен от джип…
   На тия точно неща в България никой не им обръща особено внимание. На никой не му пука, сякаш.
И в Европа не биха им обръщали внимание, ако бяха ни свикнали с табиетите.
 Ама не щат да ни свикнат с табиетите. Наричат тия табиети корупция.
 Пък то са си само табиети. Национална особеност. Не етническа, нито циганска.
                                                  …
   Та ако за върховната мутра законът не важи,  защо да важи за по-дребните мутри. Ако за българските мутри законът не важи, защо да важи за циганските мутри...
Така разсъждават мутрите.
И са прави. Един от малкото случаи, в които мутрите са прави.
„ А ние ще си изберем наша, народна мутра за господар, та да смаже другите мутри и да ги натика по затворите”
-         така пък разсъждават широките простонародни маси.
И не са прави. Един от многото случаи  в които широките простонародни маси не са прави.
 …
 Имаше една сцена от чудесното предаване на Теди Москов – „ Улицата”. Това предаване вече не го дават по телевизорите. А не го дават, поради една много проста причина. Чудесно е, затова не го дават. Затова пък дават гадното предаване „Комиците”. Дават го поради една много проста причина. Гадно е. Затова го дават
 Та в чудесното предаване на Теди Москов един малък човечец /играеше го Кръстю Лафазанов/ молеше една мутра да го сгази. И обясняваше как точно иска да бъде сгазено. И мутрата / играеше я Христо Гърбов/ обещаваше, че ще гази. „ Газиииим !”- викаше мутрата.
 
Това е. Ще ги газят. Ще ни газят.
Ще ги гази. Ще ни гази.
Всеки по-малък град в България си има по един цар Киро, само дето се нарича другояче и не е непременно циганин. Нито непременно българин. Нито непременно цар. Може и бивш футболист да е, например. Но е непременно мутра по светоусещане.
 По-големите градове си имат повече царе Киро, които се борят помежду си за власт.
 А пък страната си има, както каза Цветозар Томов, един народен водач, който е мутра по светоусещане и по част от биографията си.
Така че ще ги газят, ще ни газят, ще ги гази, ще ни гази.
Ние си го помолихме. Тоест вие си го помолихте. Тоест те си го помолиха.
Като в уж комичната сцена от Улицата на Теди Москов.
 И той
газииии !
А тия футболни запалянковци дето негодуват, негодуват също като футболни запалянковци. Където не трябва и както не трябва.
 Ами ако и за цар Киро има поет ангажимент ?...
 
 

  Мутресата качва колата на тротоара точно пред магазина, разбира се. Какво й пука, че майките с колички няма къде да минат...Тези засега няма да протестират. И никой няма да протестира. Най-малко полицаите, които щъкат наоколо.Нали никой не е сгазен. Пък и нали мутресата не е циганка. Тя си напазарува и сега спокойно си гръгва.
   /Номера на колата е преправен. Този номер, както е прието в техния свят,  е с една и съща цифра/
 


 

Блогът на Иво Беров -
http://ivoberov.blog.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional