Свободата днес и тук 04 Юли 2022  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Защо не сме Шейцария на Балканите?

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Иво Инджев

Швейцарският парламент одобри спирането на ядрените реактори в страната близо шест месеца след аварията в АЕЦ „Фукушима” в Япония, предаде АФП.
Горната камара на парламента подкрепи правителственото предложение за спиране на ядрените реактори до 2034 година. По-рано долната камара одобри предложението на 8 юни.
Съгласно правителствените препоръки първият реактор, който ще бъде затворен, ще бъде „Бецнау-1” през 2019 година.( Всеки ден)

Забелязвате ли кое е особеното на тази информация? Подсказвам: още една богата, просперираща и загрижена преди всичко за живота на своите граждани държава се отказва да седи върху тиктакаща атомна бомба, макар да не е нито земетръсна зона, нито е разтърсвана от рисковете на съветско-руската технология.

Множат се тези решения. Достатъчно е да споменем икономическите гиганти Германия и Япония ( а не само богата на глава от населението Швейцария) , които вече декларираха отказ от ядрената енергетиката с конкретна програма за закриването й.

Но за любителите на статистиката в обосноваването, ето малко хронология в натискането на паник бутона, която отново демонстрира, че това се случва в държави и общества, които имат какво да губят, защото са построили много и не са представителни по отношение на друга статистика- тази за корупцията като „национален спорт“:

През май сензационно се отказа Германия. Завоят на управлаващите, обявили, че спират програмата за изграждането на нови централи и планират поетапно закриване на съществуващите, е особено остър тъкмо в тази мощна държава, планирала само година по-рано мащабно развитие на същата тази ядрена енергетика.

През юни Италия, също член на клуба на 7-те най-развити икономики, потвърди чрез референдум, че, както и досега, няма да си слага ядрения таралеж в ботуша.Австрия, може би едно от най-добрите места за качествен живот в Европа и в света по мерките на съвременната цивилизция, отдавна е на това мнение.

През август гръмна бомбата: Япония, източният технологичен и икномически гигант, ранен обаче от взрива във Фукушима, обяви, че става страната на залязващата ядрена енергетика.

Ето че и септември не остана на „сухо“ откъм подобна новина- Швейцария се нареди сред нациите със задействан инстинкт за самосъхранение.

Какво предстои през октомври? Не знам. Но през януари, както съобщи българското правителство, сме щели да отговорим на руската примамка да строим нова тяхна ядрена централа на наша земя.

Забогателите ( от комисионни) в бедните държави трудно се отказват ( от нови подкупи).

Блогът на Иво Инджев - http://ivo.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.




Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.



Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev



 



Story of Stuff



Подкрепете този сайт





Red House Sofia




Valid XHTML 1.0 Transitional