Свободата днес и тук 19 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

"Ню Йорк таймс" съобщава за антиромските демонстрации в България

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
БТА

 

   Антиромските демонстрации, които започнаха в България през уикенда, продължиха и във вторник вечерта, пише от София кореспондент на американския вестник "Ню Йорк таймс". Цитирано е  изказването на премиера Бойко Борисов, че етническият мир е единствената гаранция за благоденствието на България. Съобщава се, че полицията е охранявала подстъпите към ромските квартали в  страната, а демонстранти са свикали протести в 20 града, включително в столицата. Припомнено е изявлението на президента Георги Първанов от понеделник, че институциите са единни в съпротивата си срещу радикалните и екстремистки настроения.
Цитирано е и мнението на Красимир Кънев, председател на Българския хелзинкски комитет, че всеки български град има свои местни престъпни босове - било то роми или българи и че правителството не успява да ги изправи на съд. Тези инциденти имат дълбоки корени в българския поскомунистически преход, казва  Кънев пред вестника. Той говори за бавната първоначална реакция  на полицията в началото на протестите, която насърчила разпространяването на етническа омраза. Той смята, че антиромските настроения винаги са били силни в България и затова  не е чудно, че много млади хора скандират по улиците расистки лозунги и унищожават имущество. Кънев отбелязва, че следващите действия на полицията са били достатъчни за овладяване на положението.
   В статията на "Ню Йорк таймс" е цитирано и мнението на политолога Андрей Райчев, който казва, че страстите са били разпалени от три качества, свързвани с Кирил Рашков - престъпност, голямо богатство и ромския етнос.

 

(БТА)


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional