Свободата днес и тук 24 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Смесените чувства към комунистическото минало на България са в основата на споровете за паметниците от времето на комунизма

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
в. "Уолтстрийт Джърнъл"

 

   На 18 юни статуите на Паметника на съветската армия в София осъмнаха изрисувани като Супермен, Дядо Коледа, Роналд Макдоналд, Капитан Америка и Жокера. Почитатели на графитите казаха, че героите са в крак с времето. Но не всички в България бяха доволни. Много хора бяха разгневени, а социалистически организации призоваха за залавяне на извършителите, пише в. "Уолстрийт джърнъл".
   Берлинската стена падна преди повече от 20 години, но България изпитва трудност да скъса с миналото. Оскверняването на  паметника, ознаменуващ "освобождаването" на страната от съветските войски през 1944 г., е част от все по-странните усилия да се определи комунистическото наследство.
   Във време, когато най-бедната държава в Европейския съюз води политика на икономии, за да засили доверието на инвеститорите, някои българи изпитват носталгия по дните на комунизма, посочва вестникът. За да се пребори с тази тенденция,  правителството откри на 19 септември музей, който да покаже някои от по-срамните страни на комунистическото минало на България чрез чудати и кичозни произведения на изкуството.
България е поредната страна от някогашния съветски блок, която открива подобна колекция, а нейният Музей на социалистическото изкуство е най-големият според правителството.
   Сред музейните експонати има повече от десет огромни статуи на Ленин и на работници с каскети, които тържествено сочат към една утопия, както и четириметрова червена петолъчка, извисявала  се върху някогашния Партиен дом в София.
   Този месец социалисти откриха триметрова бронзова статуя на някогашния комунистически лидер Тодор Живков. Стотици почитатели  се събраха и поднесоха цветя и хвалебствени послания пред паметника в родния му град Правец.
   Министър-председателят Бойко Борисов откри наскоро обширно място за излагане на експонати на открито в Музея на социалистическото изкуство. Според музейни уредници колекцията, включваща 77 паметника, е най-голямата от този вид в света, а следващата година тя може да се разрасне до около 200 експоната.
   В закритата част музеят съхранява 60 социалистически картини, бюстове, пепелници и дребни украшения. В склада му чакат да бъдат категоризирани стотици странни вещи като килим, ознаменуващ дружбата между България и Мозамбик.
   Правителството използва телевизията, за да отправи призиви за дарения, така че да бъдат събрани експонатите. Служители тръгнаха да обикалят градове и села, за да открият изоставени артефакти от времето на комунизма. По думите на министъра на културата Вежди Рашидов откликът е внушителен, отбелязва "Уолстрийт джърнъл".

 

 (БТА)


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional