Свободата днес и тук 24 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Брюксел разследва позициите на "Газпром" в ЕС

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Дневник

Брюксел започна изненадващи проверки във вторник на десетки газови компании в ЕС, които купуват газ от Русия. Повечето от тях са партньори или дъщерни дружества на "Газпром", а сред засегнатите са и четири български - държавният енергиен холдинг БЕХ, две негови компании - "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз", както и частната "Овергаз", в която 50% държи "Газпром".

В официалното съобщение на Главна дирекция "Конкуренция" към Европейската комисия не се посочва точният брой на проверяваните компании, а само че това се прави, за да се изясни дали има нарушения в доставките на газ в региона, които са извършени едностранно или по договорка.

Според руските медии това е най-мащабната кампания срещу "Газпром", който доставя около 30% от синьото гориво на европейския пазар, а една от причините за проверката е сигнал на Литва срещу злоупотреба с монополно положение от страна на руската компания. От комисията отказаха всякакви подробности.

Проверката идва и няколко месеца след като "Овергаз" подаде оплакване в Европейската комисия, че без мотиви не е допускана до газопреносната мрежа на страната от "Булгартрансгаз". България пък неведнъж е искала да се намери решение за задължителното обявяване на свободните капацитети по транзитните газопроводи, което засега не се прави заради клаузи за конфиденциалност в двустранните договори с "Газпром".

Очаква се ревизиите да приключат до една седмица, а самите производства до една година. Проверяваните български компании обявиха,че не се притесняват от проверките. "Очевидно сме свидетели на един от първите опити да се налага общоевропейска политика в областта на спазване на защита на конкуренцията. Това може да е добра практика и за българската Комисията за защита на конкуренцията", коментира проверките икономическият министър Трайчо Трайков.

България получава синьо гориво чрез три фирми - "Овергаз" и "Винтерсхал" (половината от които притежава "Газпром") и "Газпром експорт" (100% дъщерно дружество на "Газпром"). Последната проверка, която България е правила на газовия пазар, е от 2009 г.

Тогава Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) направи секторен анализ на пазара и излезе със заключение, че няма нарушение на правилата на свободната конкуренция. Пазарът беше проверяван съвместно с този на течните горива.

Теоретично газовият пазар е свободен от 2007 г., когато България стана членка на съюза, а "Булгаргаз" беше отделен от "Булгартрансгаз".  Двете дружества обаче останаха под обща шапка - Български енергиен холдинг. Вчера оттам приветстваха проверките.

Компаниите: Сътрудничим на проверките


Проверките на Брюксел са предимно в държави от Централна и Източна Европа, както и Германия. "Обект на разследванията са компании, които купуват газ от Русия", заяви изпълнителният директор на австрийската OMV Герхард Роис, цитиран от "Блумбърг". Представител на "Газпром" пък заяви пред "Ройтерс", че проверките няма да се отразят върху текущата работа, а вероятно и върху бъдещата дейност на руския концерн.

Засега за проверка са си признали освен "Газпром" чрез дъщерните си дружества - "Вемекс" и "Газпром - Германия", също така Е.ОН, РВЕ, ОМВ и PGNiG. Представителят на Gazprom Germania Буркхард Вьолки твърди, че във всички германски офиси са били търсени документи, свързани с договорите с "Газпром".

"Обиски се извършват не само в поделенията на "Газпром", но и в други компании, доколкото ни е известно, следователите са влезли едновременно и в RWE и E.ON Ruhrgas... Става дума за подозрения в ценови заговор, а в RWE и E.ON Ruhrgas са търсили всичко, свързано с договорите с "Газпром". Ние сътрудничим прозрачно и открито с комисията. Няма какво да крием, убедени сме, че всичко ще завърши в наша полза", е заявил той.

"Подобни инспекции са стандартна практика в рамките на антимонополните правила в ЕС и редовно се прилагат спрямо други водещи европейски компании", каза пред "Блумбърг" представител на "Газпром".

Той допълни, че подобни инспекции са били проведени в офисите на "Газпром" в Европа през 2005 г., които са показали, че нейните поделения не са нарушили антитръстовото законодателство на Евросъюза.

В свое прессъобщение от "Газпром" обясняват, че досега са имали добър диалог с европейските страни и че не са запознати с претенциите на Европейската комисия. От компанията също така уверяват, че ще окажат всякакво съдействие на Брюксел.

Какво ще проверяват в България

Европроверката на газовия пазар в България обхваща ревизии на четири дружествата, три от които държавни - Българският енергиен холдинг и двете дъщерни дружества "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз", както и частната компания "Овергаз" ("Газпром" е собственик на половината от компанията), съобщиха от фирмите.

От БЕХ изтъкват в свое съобщение до медиите, че се проверяват десетки компании в 10 държави от Централна и Източна Европа. От компанията също така подчертават, че не могат да обявят свободните капацитети на транзитните тръби, защото това е търговска тайна според договора с "Газпром".

В същото време компанията "Овергаз" се жалва срещу това, че дружеството не е допуснато до вътрешната мрежа на страната. От българската Комисия за защита на конкуренцията (КЗК) обясниха, че участват в европроверката. От антимонополния орган не дадоха повече обяснения. Водещ орган при ревизиите е Главна дирекция "Конкуренция" в Европейската комисия.

Жалба в комисията преди половин година беше подала и "Овергаз", на която досега мълчаливо се отказва достъп до газопреносната мрежа на страната. Достъп до транзитната мрежа имат предимно руските компании. От "Булгаргаз", от БЕХ и от "Овергаз" обявиха, че не се притесняват от проверките. Очаква се ревизиите да приключат до една седмица, а самите производства до една година.

Българската държава неколкократно е поставяла въпроса за намиране на решение за задължителното обявяване на свободните капацитети по транзитните газопроводи (съобразно изискванията на Третия европейски енергиен либерализационен пакет), които са предмет на клаузи за конфиденциалност в двустранните договори с "Газпром", се посочва в съобщението на БЕХ.

В същото време жалбата на "Овергаз"е срещу недопускането не до транзитната мрежа, а до вътрешната в страната. В момента тръбите в България имат капацитет от 7.4 млрд. куб. метра, като от тях резервирани от "Булгаргаз" са 2.39 млрд. куб. метра. Останалите над 5 млрд. куб. метра са свободни.

"Резервирали сме толкова капацитет, колкото е необходим за потреблението в страната. Транзитните такси, които плащаме на "Булгартрансгаз", са достатъчни за поддръжка на цялата мрежа", коментира пред "Дневник" изп. директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов

От: http://www.dnevnik.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional