Свободата днес и тук 06 Юни 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Бивш съветник на Първанов е съдия докладчик по делото за лустрацията на дипломати от ДС

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Борис Николов

Конституционният съд (КС) е допуснал за разглеждане по същество искането на БСП и ДПС да бъдат обявени за противоконституционни промените в Закона за дипломатическата служба, както и на целя закон. Това е решил КС на 27 септември, става ясно от съобщение на сайта на съда.

За съдия докладчик по делото е определен Пламен Киров, бивш съветник на президента Георги Първанов.

Петдесет и шест депутати от БСП и ДПС атакуваха текстовете, според които кадрите на службите на бившия комунистически режим нямат право да заемат определени висши постове в системата на Външно министерство, включително и да бъдат назначавани за посланици. МВнР настоява, че не става дума за лустрационни текстове, тъй като не се ограничава ничие право на труд, само достъпът до определени позиции.

БСП и ДПС освен това оспорват законови промени, които дават по-големи правомощия на външния министър.

Преди това президентът Георги Първанов наложи вето на приетите поправки, но те бяха прегласувани от Народното събрание. Освен това Първанов – самият той агент на ДС с псевдоним Гоце – вече десет месеца отказва да се съобрази с волята на правителството и парламента и да издаде укази за отзоваване на посланици, свързани с ДС.

Решението на председателя на КС Евгени Танчев – също бивш съветник на Първанов – да определи колегата си Киров за съдия докладчик точно по това дело създава впечатлението, че резултатът е предрешен.

Макар по принцип да се приема, че веднъж встъпили в длъжност, членовете на КС отсъждат безпристрастно и без да се влияят от предишните си обвързаности, практиката на различни състави на българския Конституционен съд нерядко доказва обратното.

Според мнения на независими магистрати, настоящият състав на КС работи тенденциозно, а освен това прекалено мудно.

За разлика от останалите съдилища в България, КС не е задължен да разпределя делата на случаен принцип. Решенията са на председателя. И въпреки, че няма формален конфликт на интереси в случая със Закона за дипломатическата служба, всеки непредубеден наблюдател би останал с дълбоко съмнение дали съдия Пламен Киров ще подходи безпристрастно и професионално към поставения казус.

БСП и ДПС оспориха 15 текста от промените в Закона за дипломатическата служба, които противоречели на седем текста от конституцията, на четири решения на Конституционния съд и на пет международни договори, по които България е страна.

Депутатът от левицата Любен Корнезов беше толкова сигурен в бъдещото решение на КС, че дори призова външния министър: "Ако може от тази трибуна министър Николай Младенов да ме чуе и да не избързва с чистките, докато Конституционният съд не се произнесе. В противен случай ще трябва да се срещнем в съда."

В рамките на проверката си на посланиците, генералните консули и заместник-ръководителите на дипломатическите мисии Комисията по досиетата обяви имената на над 190 дипломати. При проверката на главните секретари, генералните директори, началниците на отдели в МВнР бяха осветени връзките с ДС на още 75 служители на външно министерство.

Така се оказа, че почти половината посланици и консули са агенти на ДС.

През декември 2010 г. правителството предложи на президента Георги Първанов да отзове тези посланици, но той отказа. Така вече осем месеца ключови български мисии в ЕС и по света се ръководят от посланици, които не се ползват с доверието на правителството и парламента на страната, в резултат на което не могат да работят ефективно и в приемащата държава.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional