Свободата днес и тук 28 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Защо българите са толкова гневни?

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
сп. “Икономист”

Безредиците в България дойдоха в неподходящ момент за премиера Бойко Борисов, който се надява с лекота да спечели предстоящите избори, но напоследък понесе няколко удара, пише в петък сайтът на британското списание "Икономист" в кореспонденция, озаглавена "Защо българите са толкова гневни?".

В най-големите градове на България тази седмица се разразиха бурни протести, последвали смъртта в пловдивското село Катуница на 19-годишно момче, предизвикана, както се твърди, от член на местен клан. Случаят стана толкова взривоопасен, защото водачът на клана - Кирил Рашков, известен като "Цар Киро", е ром (циганин), а жертвата Ангел Петров е етнически българин, пише списанието.

Рашков - богаташ с неясни източници на доходи, изглежда е имал редица сблъсъци със закона, но нито веднъж не са му предявявани обвинения. След този случай гневни местни жители опожариха дома-палат на Рашков, пробивайки кордоните на полицията, на която се наложи да изведе семейството му на сигурно място.

В началото на седмицата протестите обхванаха големите градове на България. Групи от предимно млади хора издигнаха лозунги за равни права и задължения за всички и скандираха срещу ромското и турското малцинство. В сряда Рашков бе арестуван и
От вчера протестите изглежда стихнаха. Това още не е ясно, тъй като за края на седмицата са планирани нови протестни шествия, отбелязва изданието.

Безредиците станаха в неподходящ момент за българския премиер Бойко Борисов, който дойде на власт преди две години с обещание да обуздае корупцията. Бившият бодигард, който поддържа имидж на ефективен и силен човек, се надява, че партията му ще спечели с лекота президентските и местните избори идния месец, продължава "Икономист".

Но напоследък Борисов понесе няколко удара. Миналата седмица Европейският съюз реши, че няма да приеме България и Румъния в Шенгенската зона за свободно движение. През изминалата година България - най-бедната страна в ЕС, се бореше да преодолее рецесията в условия, усложнени от проблемите на съседна Гърция.

Борбата с корупцията и престъпността бяха основни вътрешнополитически приоритети на Борисов, а присъединяването в Шенген бе външнополитически приоритет номер едно. Напредъкът обаче не е голям. Правителството обвини евроскептиците и
антиимиграционните нагласи във Финландия и Холандия за отказа на ЕС да приеме България и Румъния в Шенген.

Холандският министър на имиграцията обаче дава друго обяснение: "Представете си, че имате врата с осем от най-добрите ключалки в света. Но когато на вратата стои човек, който пуска всекиго да влезе, имате проблем", каза той.

Протестите тази седмица не бяха само срещу ромите. "Те са срещу провала на политическата класа през последните 20 години. Хората са в отчаяние за бъдещето си, за работата си и са гневни заради корупцията", казва политическият анализатор Кирил Аврамов пред списанието, което добавя, че приказките за строителството на магистрали, на които Борисов се надява, за да спечели изборите, едва ли ще помогнат много.

Има и добри постижения, добавя "Икономист". Българският лев е "вързан" с валутен
борд към еврото и затова България избягна проблема с дълга в чужда валута, който тормози други източноевропейци. Стриктното икономическо управление на финансовия министър Симеон Дянков поддържа в относително добро здраве държавните финанси.

Обстановката обаче е напрегната. Движението за права и свободи, турската етническа партия, за която гласуват повечето роми, прояви похвална сдържаност през изтеклата седмица. Но лидерът на антиромската партия Атака Волен Сидеров, който е кандидат за президент под лозунга "Аз съм вашето оръжие, използвайте го", вероятно е доволен, пише "Икономист".

http://www.mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional