Свободата днес и тук 02 Юни 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Руски издания за рокадата в тандема Путин-Медведев

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
БТА

“Комерсант” анализира причините за спада в рейтинга на Дмитрий Медведев и стабилизирането на народната подкрепа за Владимир Путин, като се позовава на проучване, извършено в деня, когато стана ясно, че Путин ще е кандидат за президент, а Мадведев - в случай на победа на Путин - премиер.

Според анкетата на “Левада-център” повечето руснаци - 29 на сто - искат да видят Путин като президент, а не Медведев, когото са подкрепили 11 на сто. 18 процента от запитаните са доволни, ако в надпреварата участват и двамата, а 27 на сто не желаят да видят като  кандидат нито единия, нито другия.

Заместник-директорът на социологическата агенция Алексей Гражданкин смята, че рокадата в тандема никак не е повлияла на мнението на хората. Според експерта причината за стабилизирането на рейтинга на Путин е не просто, че той е бил много по-активен от Медведев през май в медийното пространство. Рейтингът на Медведев се е държал, защото в масовото съзнание той е бил възприеман преди всичко като продължител на курса на Путин, а инициативите му са се възприемали от мнозинството като малко странни и невлияещи на курса, смята Гражданкин, цитиран от “Комерсант”.

Вестникът пише, че спадането на рейтинга на Медведев няма да се отрази особено на партията “Единна Русия” на парламентарните избори, в които тя участва с листа, водена от Медведев. Според друг експерт партията ще получи по-малко гласове, отколкото през 2007 г., но така или иначе над 50 на сто. Вестникът смята, че рокадата в тандема няма да засили шансовете на никой от опозиционните кандидати за президент.  Генералният директор на Международния институт за политическа експертиза Евгений Минченко е на мнение, че президентските избори през 2012 г. ще минат на един тур.

Вестник “Ведомости” анализира в редакционен коментар доколко изпълнима е задачата, поставена пред Дмитрий Медведев, да изведе незабавно партията “Единна Русия” към победа на парламентарните избори. Според изданието кампанията на партията ще има подчертана социална насоченост, която няма да мине без обещания за подкрепа за бедните и пенсионерите, за решаване на проблемите в здравеопазването и образованието, на жилищния въпрос.

“Най-обикновеният социален популизъм е атрибут на повечето предизборни кампании, но в случая с Медведев има нещо неловко.  До този момент президентът се стараеше да си изгражда имидж на президент-реформатор с лек десен уклон, а сега оглавява партия, настояваща за стабилност, и мобилизира електорат, който се се състои основно от бюджетополучатели”, пише изданието.Отказвайки се от битката за президентския пост, на Медведев ще му е трудно да мобилизира когото и да е, смята вестникът.

Имиджът на новия Медведев е идеологически неопределен и компрометиран от гледна точка на лидерството. Това е политик, който се отказва от борбата за власт, смята “Ведомости”. Именно затова ще му се наложи да използва свръхпопулизъм и да се отрече от всичко казано в годините на президентството си.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional