Свободата днес и тук 02 Юни 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

"Ситуацията в Гърция е безнадеждна, правим всичко за оцеляването на страната"

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Mediapool.bg

Ситуацията в Гърция е безнадеждна, заяви гръцкият министър на икономиката Михалис Хрисохоидис. В същото време той настоява, че Атина прави всичко, за да "гарантира оцеляването на страната", предаде Франс прес в сряда.

Изказването на министъра е на фона на посещението на експертите от така наречената "тройка" – МВФ, Европейската комисия и Европейската централна банка (ЕЦБ) в Атина. Експертите трябва да преценят доколко гръцкото правителство изпълнява програмата за драстично свиване на разходите и ограничаването на бюджетния дефицит, за да бъде отпуснат жизненоважният транш от спасителната програма за страната.

В същото време гръцката столица е обхваната от протести и стачки, които парализираха града и прераснаха в ожесточени сблъсъци с полицията.

"От една страна, нашата ситуация е безнадеждна. Намаляваме доходите на хората още по-драстично. Вече намалихме пенсиите няколко пъти и увеличихме данъците. Това е много болезнено време за гърците”, посочва министърът в интервю за германския вестник "Ди Цайт”, което излиза в хартиен вариант на вестника в четвъртък.

Хрисохоидис признава, че правителството не може да каже кога хората ще започнат да виждат светлина в края на тунела.

"Всеки път, когато има спекулации, че Гърция може да банкрутира, е като малко земетресение, което заплашва социалния и политическия мир в страната”, добавя министърът и настоява, че обявяването на невъзможност за извършването на плащанията по дълга (банкрут) не е вариант.

Поредният транш от помощта все пак ще бъде отпуснат

Екипът от инспектори на ЕК, МВФ и ЕЦБ вероятно ще препоръча отпускането на жизненоважния транш от помощта за Гърция, но Атина не трябва да приема това за сигурно, тъй като преди това трябва да покаже, че ще въведе реформи, съобщи междувременно високопоставен представител на "тройката", цитиран от Ройтерс.

"Постигаме напредък, но той е бавен. Основната причина е, че те (правителството) се нуждаят от още време", заяви представителят, пожелал да остане анонимен. "До момента не сме затворили нито една глава", каза още той.

В отговор на въпрос дали има шанс шестият транш от помощта от 8 милиарда евро да бъде отпуснат на Гърция, представителят заяви: "Винаги има риск, не можем да гарантираме това. Но смятам, че в крайна сметка той ще бъде отпуснат".

Разговорите между Атина и инспекторите, които представиха резюме на доклада си за напредъка на Гърция в данъчната област, напредват добре по структурните реформи и проектобюджета за 2012 г., каза още представителят.

"Напредваме гладко по структурните реформи. Все още не сме приключили оценката си в данъчната област. Има добър напредък за 2012 г., но все още не сме обсъдили 2013-2014 г.", каза още представителят.

Гърция закъснява да изпълни поставената от ЕС и МВФ цел за приватизацията заради забавяне със създаването на фонда, който да се занимава с продажбите, каза още представителят. Тройката многократно насърчаваше консолидацията на банковия сектор в Гърция и представителят изрази надежда, че ще се постигне развитие по въпроса след сделката за сливането на Алфа Банк и Евробанк.

"Надяваме се, че ще има още сливания, както вътрешни, така и международни", заяви представителят. Той не уточни кога инспекторите на ЕС, МВФ и ЕЦБ ще приключат анализа си и ще вземат решение за отпускането на транша.

В понеделник финансовите министри от еврозоната отложиха предоставянето на помощта на Гърция до средата на ноември.

МВФ: Трябва да се преразгледа вторият пакет от помощта за Гърция

Програмата за предоставяне на втори пакет финансова помощ на Гърция трябва да бъде преразгледана заради влошаването на икономическата ситуация и забавянето на темповете на провеждане на реформи в страната, смята обаче директорът на МВФ за Европа Антонио Борхес, цитиран от информационните агенции.

"Оценката на помощта в размер на 109 милиарда евро, направена през юли, е основана на предположения, които оттогава са се променили”, каза Борхес.

Той отбеляза, че в случай на преразглеждане на програмата, не е задължително загубите за притежателите на гръцки дълг да се увеличат.

Социалното напрежение нараства – сблъсъци на полицията с протестиращи

Синдикатите на работещите в държавния сектор обявиха 24-часова общонационална стачка, в която се включиха няколко десетки хиляди работещи, към които се присъединиха студенти и пенсионери.

Атина бе буквално парализирана, включително бяха отменени около 500 международни полети и полетите по всички вътрешни линии, защото в протеста се включиха и авиодиспечерите.

Около обед в Атина са избухнали безредици и полицията се е намесила с палки и сълзотворен газ за разпръскване на демонстрантите, струпали се на площада пред парламента.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional