Свободата днес и тук 02 Юни 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Румен Петков срещу Юрген Рот: втори рунд

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Дойче Веле


Германският журналист Юрген Рот спечели и на втора инстанция делото за клевета, заведено срещу него от Р. Петков. Сега всичко се обръща срещу бившия вътрешен министър, казва оправданият журналист в интервю за Дойче Веле.
 

Чисто теоретично делото може да продължи и на следваща инстанция, макар Юрген Рот да не вярва в това. Защото: "... това не би донесло нищо повече и на самия Румен Петков, който вече няма право да иска парично обезщетение за причинени вреди. С решението на втора инстанция отпада окончателно този иск. Предполагам, че Румен Петков няма да срещне особени проблеми да покрие направените разходи по делото. И ако той е умен, в което се съмнявам, както неведнъж съм казвал публично, той би оставил нещата дотук."

От друга страна изходът от делото допълнително накърнява името и имиджа на Петков - човек като него едва ли би оставил нещата така, допълва Юрген Рот. При всички положения поддържането на обвинението след решения на две съдебни инстанции ще бъде много трудна задача за Петков, казва германският разследващ журналист. Очаква ли той сега последици за Румен Петков?

"Лъжец, циник, безгръбначно мекотело"

"Би трябвало да последват такива. Прокуратурата трябва да разследва твърденията на моя информатор и свидетел по делото Танов. От друга страна това няма да е много лесно, като имаме предвид, че Румен Петков остава човек с влияние в политиката."

Затова и Юрген Рот не изключва възможността сега да бъде направен опит за замитане на всичко под килима, както се е случвало и преди. Включително защото Петков няма никакъв интерес от това, поражението му да излиза в публичното пространство: "Той ще се стреми нищо да не излиза навън, да не се говори и пише за изхода от делото. Което не изключва другото - че сега трябва да му бъде потърсена съдебна отговорност", казва Рот.

Да припомним накратко сюжета: Книгата на Юрген Рот "Новите български демони" хвърля светлина върху връзките на Румен Петков с известни личности от престъпния свят и покровителството му на незаконната търговия с амфетамини. В резултат на това Петков заяви пред българските медии, че Юрген Рот бил "лъжец, циник, безгръбначно мекотело и нищожество" и заведе дело срещу германския разследващ журналист за клевета. Сега искът му бе отхвърлен и на втора инстанция. Защо се оказва толкова лесно в България завеждането на дела за клевета срещу журналисти, според Юрген Рот:

"Това наистина представлява движение по ръба на бръснача. Вижте, много е трудно да представите пред съда доказателства, или направо съдебно решение, че дадено лице е част от организираната престъпност или поддържа контакти с мафията. Това, с което разполагате, са само предположения, които трябва да стъпват върху достоверни информации, получени от квалифицирани източници. Само тогава можете да си позволите да пишете за това. При всички положения това е високорисково начинание, което може да завърши добре в съда, както в моя случай, благодарение и на моя адвокат, но така също и с осъдителна присъда. Аз имах късмет."

Ще доведе ли съдът нещата до край?

Търсенето на съдебна отговорност по обвинения в клевета всъщност не е някакъв български феномен, допълва Юрген Рот. Това не е много по-различно и в Германия, макар и не в такива мащаби. Проблемът се състои в правилната преценка кое ще натежи повече - тайната на личния живот или общественият интерес. В конкретния случай Юрген Рот е доволен, че българският съд е приел за по-важно второто. Кара ли това г-н Рот да вярва сега повече на българския съд?

"Знаете ли, проблемът с политизирането на съдебната система си остава. Но не мога да не съм доволен от това, че българският съд демонстрира уважение към свободата на пресата и мнението. Затова твърдя, че виждам известен напредък в сравнение с миналото. Но пак казвам - сега много важно ще бъде това дали съдът ще доведе нещата до край и ще разследва Румен Петков по обвиненията срещу него", казва в заключение германският журналист Юрген Рот.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional