Свободата днес и тук 22 Февруари 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Wikileaks: Представителят на България в Европейския съюз е бюрократ, кариерист... и съветник на убит мафиотски бос?

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Биволъ

 

Българският посланик пред Европейските общности в Брюксел - Бойко Коцев има подробна характеристика в поверителна дипломатическа телеграма, изпратена от посланик Байърли през 2007 г. [07SOFIA1155]

Назначаването на Бойко Коцев в Брюксел се дължи на вътрешнопартийни политики и е малко вероятно той да подобри реномето на България в ЕС - преценяват американците. Той е представен като опитен дипломат, но и като уклончив бюрократ и кариерист, способен на "византийски номера".

Експерти на ЕС, които подготвят докладите са се оплакали от липса на сътрудничество от страна на служители на МВР по същото време когато Коцев е зам.-министър, отговорящ за въпросите на интеграцията в ЕС.

В първия си мандат като заместник-министър на вътрешните работи в правителството на Симеон Сакскобургготски, Коцев е отговарял за преговорите по раздел "Съдебна система и вътрешни работи" от Договора на България за присъединяване към ЕС. Именно тези области са най-критикувани във всички доклади от мониторинговия механизъм на ЕС след присъединяването.

Освен това Коцев с бездействието си е провалил мащабен американски проект за сътрудничество между американските служби и МВР - пише посланикът.

Байърли не пропуска и факта, че бащата на Бойко Коцев - Васил Коцев, е най-дълго управлявалият шеф на комунистическото външно разузнаване на България и твърде вероятно е участвал в ликвидирането на писателя Георги Марков в Лондон през 1978 г.

Бойко Коцев е стриктно лоялен към социалистическия "барон" Румен Петков, но също така е политически приемлив за президента Георги Първанов и за министъра на външните работи Ивайло Калфин, които вземат решения за дипломатическите назначения - смята американския дипломат.

Най-шокираща без съмнение е информацията, съобщена на американците от бившия шеф на НСС Атанас Атанасов. Според него Бойко Коцев е бил неофициален юридически съветник на покойния Стоил Славов, съосновател на СИК, взривен през 2004 г. Байърли уточнява, че информацията не е потвърдена от независими източници.

За Славов е известно, че преди да стане силов застраховател е работил в УБО, карал е пилотната кола на ескорта на Тодор Живков и дори за малко е бил лична охрана на диктатора, преди той да бъде свален.

Потърсен за коментар Атанас Атанасов нито потвърди, нито отрече тази информация, като обеща по-късно да изпрати становище. През април 2002 г. бившият шеф на контраразузнаването споделя в предаването "В десетката" по bTV, че е разговарял с премиера Симеон Сакскобургготски за назначаването на Бойко Коцев като зам.-министър и го е предупредил, че това няма да се понрави на западните ни партньори.

Самият Бойко Коцев не отговори на запитването на Биволъ за коментар до редакционното приключване на статията.

Коментар на Биволъ


Като посланик в ЕС, синът на "оперативния ръководител на убийството на писателя-дисидент Георги Марков" (според The Times от 2002 г.) се ползва с доверието на Бойко Борисов - друг охранител на Тодор Живков и силов застраховател от СИК, който оцеля през "мутренските" години и сега се явява министър-председател на България.

 

Коцев остана на поста си и представлява страната пред Европа в критичните за присъединяването към Шенгенското пространство месеци, които наскоро завършиха с фиаско и отхвърляне на българската кандидатура поради несправяне с организираната престъпност и корупцията.

За него не е установена принадлежност към структурите на ДС и той не фигурира в списъка на отзованите от Николай Младенов дипломати. По закон обаче проверката за принадлежност не може да оповести данни за действащи към момента агенти на службите за сигурност и разузнаването.

Посланик Бойко Коцев и генералният директор на Юнеско Ирина Бокова са двамата най-известни български дипломати, завършили съветската дипломатическа школа МГИМО в годините, когато тя беше синоним на вербовка от съветските тайни служби.

Превод на грамата

ТЕМА: БЪЛГАРИЯ НАЗНАЧАВА ЗАМЕСТНИК-ВЪТРЕШЕН МИНИСТЪР ЗА ПОСТОЯНЕН ПРЕДСТАВИТЕЛ В ЕС

Засекретена от посланик Джон Байърли по причини 1.4 (b) и (d)

1. (Ц)ОБЩ ПРЕГЛЕД: Президентът Първанов е назначил заместник-министъра на вътрешните работи Бойко Коцев за постоянен представител на България към ЕС. Позицията е считана за един от най-важните дипломатически постове на страната в чужбина. Коцев, 51, е дипломат от кариерата с двадесетгодишен опит, като е заемал редица постове свързани с ЕС, включително и този на заместник-началник на мисията на България към ЕС. През 2001 г. той беше назначен за заместник-министър на вътрешните работи, отговарящ за интеграцията в ЕС и международно сътрудничество, и запази поста си след като настоящото правителство, водено от социалистите, пое управлението през 2005 г.. Той беше назначен за посланик в ЕС заради добрите си връзки с управляващите социалисти и солидния си опит в делата на ЕС и върховенството на закона, което все още се следи изкъсо от Брюксел. Нашият опит с Коцев не винаги е бил положителен. Той е щедър на обещания, които не се материализират, със сигурност не и чрез резултати. Назначаването на Коцев предизвика известни критики от опозицията и в медиите, свързани най-вече с репутацията на баща му, най-дълго управлявалият шеф на комунистическото външно разузнаване на България. КРАЙ НА ОБЩИЯ ПРЕГЛЕД

2. (SBU) Очаква се, че Коцев, който е назначен за посланик в ЕС с президентски указ от 14 август, ще замине за Брюксел през първата половина на октомври. Той ще бъде първият постоянен представител на България към ЕС. Длъжностни лица тук казват, че Коцев е бил избран за този ключов пост благодарение на богатия си опит свързан с делата на ЕС и върховенството на закона, проблемна област за България, което е все още следи изкъсо от ЕС. Дипломат по образование, Коцев е специализирал право в Хага, Лондон и Женева и е служил като заместник-директор на дирекция "Европейска интеграция" на МВнР и заместник-ръководител на мисията на България към ЕС. В качеството си на заместник-министър на вътрешните работи, Коцев е отговарял за преговорите по раздел "Съдебна система и вътрешни работи" от Договора на България за присъединяване към ЕС. Коцев е политически приемлив и за президента Георги Първанов и за министъра на външните работи Ивайло Калфин, ключови фигури, които вземат решения за дипломатическите назначения, освен това той има и добри връзки със социалистите, които доминират сегашното ляво-центристкото правителство. В средата на 2005 г., социалистите номинираха Коцев за министър на правосъдието в състава на първото правителство, предложено от сегашния премиер Станишев, но това предложение не беше одобрено от парламента. В последствие той запази поста си на заместник-министър на вътрешните работи в правителството на тройната коалиция.

3. (U) Роден на 8 юни, 1956 г. в София, Коцев получава степен по международно право от Московския държавен университет за международни отношения през 1980 година. Той специализира в международно публично право в Международния съд на ООН в Хага през 1983 г., в международно публично право в Международната комисия по право в Женева през 1984 г. и в правна евроинтеграция в Колежа по гражданска служба в Лондон през 1995. Коцев има 20 години професионален опит в Министерството на външните работи. Той е работил като заместник-директор на дирекция Европейска интеграция и като заместник-ръководител на мисията на посолството на България в Зимбабве през 1989-1993. Заемал е поста на заместник-началник на МВнР в отдел Международно право през 1993-1995. Бил е заместник-ръководител на мисията на посолството на България към ЕС през 1995-1998. През август 2001 г. той е назначен за заместник-министър на вътрешните работи по международните отношения и интеграцията в ЕС. Коцев владее английски, френски, и руски. Женен е и има две деца.

4. (C) Въпреки впечатляващата му професионална автобиография, назначението на Коцев като посланик в Брюксел предизвика критики в България. Уважаваното седмично бизнес издание Капитал критично отбелязва, че служители на ЕС, които са работили с Коцев имат смесени чувства за качеството на работата му. Екипът по преговори за ЕС в Брюксел направи паралелна оценка, симетрична на тази за не така бляскавата работа на Министерствата на вътрешните работи на правосъдието, широко критикувана в последните два мониторингови доклада на Европейската комисия за България през септември 2006 г. и през юни 2007 г.. Експерти на ЕС, които подготвят докладите се оплакват от липса на сътрудничество от страна на служители на МВР, които са им отказали достъп до информация. По това време зам.-министър Коцев отговоря за въпросите на интеграцията в ЕС. Според един високопоставен служител на ЕК, цитиран от Капитал, Коцев е в състояние да прави "византийски номера" и се очаква, че навикът му избягва ясни отговори ще му спечели много врагове в Брюксел.

5. (C) Вътрешни критики към назначаването на Коцев са свързани най-вече с фигурата на покойния му баща, най-дълго управлявалият шеф на комунистическото външно разузнаване на България. Има твърдения, че Васил Коцев е участвал в една от най-известните операции на комунистическата Държавна сигурност, скандалното "убийство с чадър" на дисидента-писател Георги Марков, убит с връх на чадър напоен с отрова през 1978 г. в Лондон. Опозиционната дясноцентристка партия на бившия премиер Иван Костов твърди, че Бойко Коцев едва ли е най-добрият избор за лицето на България в ЕС. Братът на Коцев, Емил Коцев, заема поста директор на Техноекспортстрой, мощна строителна компания, която е участвала в редица големи инфраструктурни проекти през последните години. Фирмата е собственост на българския концесионер на проекта за магистрала "Тракия", проект, който беше опетнен заради обвинения в корупция. Въпреки твърденията за неправомерно влияние, няма доказателства, че Емил Коцев се е облагодетелствал от поста на брат си в правителството. Според опозиционния депутат Атанас Атанасов, бивш шеф на българското контраразузнаване, Бойко Коцев е служил като неофициален SOFIA 00001155 002.2 OF 002 юридически съветник на покойния Стоил Славов. Славов, който бе убит при бомбен взрив през 2004 г., е съосновател на една от най-големите организирани престъпни групи в България, СИК. Независими източници не потвърждават това твърдение, нито е излязло в медиите.

6. (C) КОМЕНТАР: Коцев е не само опитен дипломат, а и перфектен бюрократ-кариерист. Той изглежда приятен и с желание да се хареса, но е представил повече обещания и оправдания, отколкото реални резултати. Забележителен пример за това е как, когато преди няколко години, представители на правоприлагащите органи на САЩ и посолството обединиха усилията си да предложат на МВР споразумение за сътрудничество между правоприлагащите органи, Коцев, който беше начело на проекта в МВР, направи обещания, но документа така и не беше подписан. В този и в други ситуации, Коцев не би признал дали той е оторизиран или овластен да реализира това, което е обещал. Коцев е стриктно лоялен към министъра на вътрешните работи Петков, барон от социалистическата партия, който сега се бори с министър-председателя за реформата във вътрешното министерство и разузнаването. Назначаването на Коцев в Брюксел се дължи повече на вътрешнопартийни механизми и политики, отколкото на чиста квалификация. Той е повече тактик отколкото стратег и е малко вероятно да внесе положителни щрихи в реномето на България в ЕС. Накратко, България пропусна един шанс да направи впечатление. Нашият съвет за тези, които работят с него е "доверявай се, но проверявай".

Байърли

Блогът Биволъ - http://www.bivol.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional