Свободата днес и тук 30 Януари 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Падат тайните при сделките с ток и газ в Европа

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
mediapool

От следващата година търговците на ток и газ на едро в Европейския съюз вече ще са длъжни да обявяват всички параметри по сделките си, след като в понеделник Европейският съюз прие нови правила за търговия с енергия. Тяхната цел е да се предотврати използването на вътрешна информация и други форми на злоупотреба с пазара, които изкривяват тарифите при продажбата на едро на енергия и потребителите плащат по-високи цени.

За първи път досега търговията с енергия, включително по отношение на преноса на електроенергия и природен газ, ще се следи на ниво ЕС, за да могат да се разкриват случаи на злоупотреба. Регламентът създава и система за регистриране на активните участници на енергийния европазар и евентуалните им злоупотреби. Предвиждат се наказания за тези, които нарушават правилата.

"Новите правила за търговия ще доведат до справедливи цени на енергията. Освен това, когато пазарът стане по-прозрачен и се спазват правилата, това ще засили доверието на всички в доброто функциониране на вътрешния пазар. Така ще засили конкуренцията и потребителите винаги ще получават най-добрата цена“, коментира еврокомисарят по енергетика Гюнтер Йотингер.

Според новите правила участниците в енергийна сделка трябва да обявяват информацията, която може да повлияе цените. За незаконни ще се считат сделките с цел манипулация на пазара, както и разпространяването на невярна информация, която поражда фалшиви или подвеждащи очаквания за предлагането, търсенето или цените;

Търговците на енергия се задължават да докладват пред Агенцията за сътрудничество между регулаторите на енергия (АСРЕ) пряко или чрез брокер или система за отчитане на търговия за сключените от тях сделки. Те трябва да докладват цената, обемите, деня и времето, когато е извършена сделката, имената на продавача, купувача и получателя.

Стотици компании в Европа търгуват на едро с електроенергия и газ, като на ден се извършват над 10 000 сделки, сочат данните на ЕК.

Според комисията, тъй като електроенергията не може да се съхранява, цените й се влияят много лесно, ако се създаде фалшива представа за наличните производствени възможности или като всъщност се намали действителното производство. Освен това европейските пазари за енергия на едро стават все по- трансгранични. Цените се определят от предлагането и търсенето в различни страни, а сделките често се сключват извън държавата, в която се продава крайната продукция. Всичко това създава условия за пазарни злоупотреби, които излизат извън границите на конкретната държава. Тъй като досега регулаторите в държавите-членки нямаха достъп до всички данни за трансгранични сделки, беше трудно да се добие реална представа за това, което се случва на пазарите, и да се установят случаи на злоупотреба, обяснява ЕК необходимостта от новите правила .

От: http://www.mediapool.bg


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional