Свободата днес и тук 06 Юни 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Контролен орган или статистическа агенция?

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
"Дневник"

Държавната финансова инспекция (АДФИ) за пореден път установи, че има тежки нарушения на Закона за обществените поръчки (ЗОП). От проверените договори на стойност 445.78 млн. лв. са установени умишлено причинени вреди за 1.47 млн. лв.

Проверката обхваща периода от 2008 до средата на 2009 г., когато на власт беше правителството на Сергей Станишев.

Това е поредната изветряла новина за българските данъкоплатци, които отдавна свикнаха с мисълта, че ЗОП съществува, за да бъде заобикалян.

А от поредната констатация на инспекторите се очертава и важният въпрос финансовата инспекция контролен орган ли е или статистическо бюро. От собствените й обяснения става ясно, че установените нарушения имат стойност единствено в статистическо отношение, тъй като агенцията така и не успявала да упражни правото си за налагане на глоби на нарушителите.

Причината е, че голяма част от санкциите отпадали заради изтекла тригодишна давност. Това означава, че държавният финансов контрол е проектиран така, че давността да изтече, преди да се установят нарушенията. Така възложителите на поръчките са разтоварени дори от колебания дали да поемат рискове.

Подобен е проектът и за т.нар. сив списък на нарушителите. След като бъдат приети обсъжданите от парламента поправки в ЗОП, имената на некоректните възложители ще бъдат изтрити от страницата на Агенцията за обществени поръчки, тъй като посочените в списъка съдят агенцията за увреден имидж, след като глобите им паднат в съда заради изтеклата давност.

Дори Европейската комисия да не приеме евентуалните оправдания за премахването на сивия списък, евентуалният "диалог" също ще изяде време.

При тази класическа причинно-следственост не е чудно и че доскоро АДФИ  работеше само по сигнал и нямаше право да излиза извън обхвата на сигналите, които е получила. Сега методиката й щяла да се смени и инспекторите щели да започнат да действат планово.

Първо обаче щяла да се изработва методика за изчисляване кои са най-рисковите обекти, за да бъдат проверявани по план. С тези темпове на работа сегашното правителство може да се окаже обект на проверка от по-следващото, така че всички видове давности да са изтекли.
 

От: http://www.dnevnik.bg


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional