Свободата днес и тук 30 Януари 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Отказаната награда от Борисов спасила СБХ от резил

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Полина Тодорова

Като пълен резил и проституция проф. Велислав Минеков – председател на контролната комисия към СБХ, определи скандала около предложението културният министър Вежди Рашидов и премиерът Бойко Борисов да станат почетни членове на съюза. На пресконференция в "София прес” той припомни хронологията на събитията.

Минеков обясни, че в петък съвсем случайно е бил информиран за това „нещастно и предрешено” по думите му предложение. Известният наш скулптор изтъкна, че предложението е било „пожелано” от Министерство на културата, като ведомството е искало със званието да бъдат удостоени министърът на културата и самият премиер.
„Когато разбрах, нещата вече се бяха задвижили от членове на СБХ”, посочи Минеков и изтъкна, че те са започнали да решават въпроса, като са търсили по телефона за одобрение членове на Управителния съвет на съюза.

Минеков беше категоричен, че предложението изобщо не е било обсъждано в редиците на СБХ и подобна практика е приложима само в „пожарни ситуации”. След това той припомни как премиерът и министърът е трябвало да отидат до СБХ, за да бъдат отличени. В последния момент това не се е случило. Явно двамата „след кратък размисъл, притеснени от протести и замерване с яйца и домати” са се отказали от званието, предположи Минеков.

По повод коментара на премиера Борисов, че той няма нужда от плакета, който трябваше да му бъде връчен и че той струва 2-3 лв., Минеков се обърна задочно към министър-председателя, заявявайки, че отличието надвишава тази стойност поне 1000 пъти. Званието се поръчва и изработва по специален начин, каза още шефът на контролната комисия към СБХ и допълни, че не може работата на негови колеги да се унижава по този начин.
Велислав Минеков изтъкна, че въпреки резила около предложението за отличието на двамата ни държавници, създаденият от него самия скандал, е имал успех. „От резил беше спасена нашата творческа организация”, посочи той.

Минеков съобщи още, че се замисля дали да остане на заемания от него пост в СБХ. Той допълни, че е свикал УС на СБХ и предстои повторно обсъждане на предложението, отличаващо министъра и премиера.

Запитан от news.bg защо в него има такова колебание, при положение, че се чувства победител след този скандал, той отговори: „Искам да видя какви ще са решенията на СБХ и как ще се справим от тук нататък от този срам. От това зависи моето присъствие в съюза. Ако той реши да бъде достойна организация със самочувствие, аз съм „за”. Ако реши да се покланя на действащи политици, че си вършат работата – не бих бил съучастник в тази политика”.

„Защо в България вършенето на работа е събитие”, попита Минеков и призова медиите да отразяват всяка негова среща със студентите и работата му в ателието – дейности, които той иронично обеща да открива с рязането на лентички.

Велислав Минеков е изискал също така публично да бъдат обявени имената на онези негови колеги, които са подкрепили предложението за отличаване на Борисов и Рашидов. Той призна, че в редиците на СБХ среща както силна подкрепа, така и яростна критика. Минеков обясни, че дори е бил обвинен, че едва ли не поставя под риск чрез своите действия бъдещето на спорната сграда на „Шипка” 6. Той допълни, че до момента от държавата има само обещани празни думи и пресконференции и че въпросът ще бъде реално решен едва когато вече има нотариален акт, доказващ, че тя принадлежи на СБХ.

Иронично Велислав Минеков благодари на ректора на Софийския университет проф. Иван Илчев за това, че е създал скандал около проблема. „Ако трябва да се дава награда, тя е за този най-голям приятел и враг – проф. Иван Илчев”.

Председателят на контролната комисия към СБХ отправи също така изключително остри критики за открития наскоро музей на Социалистическото изкуство. Той го определи като „безобразие, помийна яма и боклук”, чиято основна цел е усвояване на средства. Минеков беше категоричен, че ако за музея е било реализирано обществено обсъждане, днес той не би бил факт.

Все пак Велислав Минеков заяви, че има желание да остане на заемания от него пост, макар че отрече категорично обвиненията за лична облага.
„Откакто работя за СБХ не съм взел и 5 стотинки хонорар”, подчерта той и обясни, че една от основните му цели като председател е лобирането за приемането на закон за подкрепа на пластичните и визуални изкуства.

Tой изтъкна, че подобен закон е отдавна действащ в много европейски страни, но не и у нас. Единствено в България художникът е „уличното куче” на културата, коментира Минеков, допълвайки, че държавата никога не е била майка и меценат за творците.
Той допълни, че „хората, които излизат от академията, са като сираците, които си тръгват от „Майчин дом” и държавата им предлага само голата улица”.

От: http://news.ibox.bg


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional