Свободата днес и тук 03 Юли 2022  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Предизборна България: мускули, рисунки и злато

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Георги Папакочев

Помните ли стария виц? Български плажен „гларус” извадил от водата давещия се край Ахтопол Ален Делон. За благодарност известният актьор предложил да се реваншира някак, но бил изненадан, когато спасителят му го помолил просто да мине вечерта покрай плажното капанче и да го поздрави. Явил се Ален Делон, усмихнал се и казал „Здравей, приятелю”. Под възторжените погледи на аверчетата на масата подпийналият гларус обаче му отвърнал арогантно: „Кой си ти, бе? Я си гледай работата!”.

Софийските терминатори

 

Срещата на премиера Борисов с холивудския здравеняк и бивш губернатор на Калифорния Арнолд Шварценегер, който с други знаменитости снима поредния екшън край София, поражда аналогии със стария виц. Та, българският министър-председател, в компанията на своя културен министър и на един все още популярен в Европа с головете и цветистия си език бивш футболист, изявяващ се напоследък като фанатизиран фен на ГЕРБ, изоставя за час управлението на държавата, за да отиде на крак в киноцентъра „Бояна” и да бъде приет от вече гримирания за поредния епизод Арни.

Снимки на двамата ухилени и прегърнати юначаги тутакси обиколиха местните медии и предизвикаха неподправен възторг у любителите на екшъни не само на екрана, но и по кръчми, пътища, дори и в село Катуница. А някои издания дори цитираха уж шеговитото подхвърляне на Борисов при срещата, че и той щял да бъде „разкрасен” като дегизирания с изкуствени рани Шварценегер, след като „престане да бъде премиер”. Което издава подсъзнателното продължение на тревогите му от Прага, където наскоро горчиво призна, че „недай Боже да паднем на президентските избори, ще искат веднага предсрочни!”.

Агитация на гол тумбак

Паралелната предизборна кампания, която ръководството на управляващата партия води в полза на кандидат-президентския си тандем, продължи и в Брюксел на стратегически планираната точно преди вота изложба със златни тракийски съкровища от България. Там в бляскавото обкръжение на председателя на европарламента Бузек, на своя любим културен министър и цялото войнство от ЕНП, освен приносите на българската археология в европейската културна съкровищница, премиерът открои и заслугите на ГЕРБ за пропагандиране на културното наследство. Тема, която със сигурност ще бъде оценявана по достойнство от елита на най-голямата дясна фракция на ЕП в София в края седмицата, както и от шашнатите български гласоподаватели, на които ще се наложи да правят избора си между глада и мизерията, лентичките от магистрали и спортни зали и блясъка на тракийско злато.

За партийните херцози, маркизи и барони

Което, в крайна сметка, може би обяснява защо иначе рисуващият „талантливи” скици по време на правителствените заседания български министър-председател предпочете да отложи приемането на почетното членство в Съюза на художниците за по-спокойни следизборни времена. А и „орел мухи не яде”, както се казва в поговорката.

Възможно е и друго - някой да му е припомнил наблюдението на писателя Георги Марков в „Задочните репортажи”: „По своя характер тия партийни херцози, маркизи и барони бяха и са посредствени хора, често пъти с интелигентност под средното равнище за страната. Те бяха заели тези места по ироничната игра на случайностите, но нямаха необходимия ум да оценят това, а приписваха положението си на своята изключителност... Тъкмо провеждането и налагането на култа към себе си беше доказателство за собствената им посредственост. Нито един от тях не беше личност."

Възможно е тези думи да са достигнали до премиера, но е малко вероятно. Просто сега предизборните нагласи на управляващите в България са в стилистиката „Кой си ти, бе? Я си гледай работата!”.

От: http://www.dw-world.de


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional