Свободата днес и тук 13 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Прегръдката, която проваля България

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Антоанета Ненкова

 

 

Българските политици обичат да използват държавните самолети като инструмент за подкупване на журналистите. Определени медии често пъти получават по-бърза или по-задълбочена информация от властта, само защото по негласна уговорка ще представят тази власт в добра светлина. Това ”придворно” осведомяване срещу ексклузивни и изпреварващи факти всъщност представлява трудно докaзуема сделка, при която журналистическите етични стандарти и критерии за публикуване на информация отиват на заден план за сметка на текстове от взаимен интерес за двете страни.

Кой се качва на президентския самолет?

Обикновено на този въпрос отговаря... президентът. А той, естествено, ще си подбере онези журналисти и медии, които го хвалят. Затова в Германия тези полети се гледат под лупа. В улегнали демокрации като Великобритания, САЩ и Германия редакциите обикновено заплащат цената на полета на журналиста, който е изпратен да отразява високопоставена визита - а това автоматично решава проблема.

В по-бедните страни обаче да летиш с президентския самолет е не само въпрос на чест и на лукс. За самите редакции то си е жива икономия на пари, които все не достигат. (Да не говорим, че международните теми тъй или иначе не се харчат в българските медии.) Изследването „Корупция в печатните медии”, финансирано от германската фондация „Фридрих Науман”, също констатира, че по този начин политиците „си купуват” благоразположението на медиите. „В страни като България представителите на пресата и електронните медии летят с правителствените самолети за сметка на държавния бюджет. И това е проблем за медийната независимост и обективност”, посочва Петер-Андреас Бохман, ръководител на проектите за Югоизточна Европа.

Веднага потърси прецакания!

Но още по-лошо е друго. В българския случай и двете страни изобщо нямат усещането, че подобни практики са етично недопустими и всъщност корупционни, казва Бохман. Те очевидно възникват от два хармонични интереса. Поради финансова слабост българските медии са благодарни за всяка безплатна командировка. Държавниците пък винаги се стремят към безплатен PR.

При това по правило за такива височайши пътувания се канят представители на големите и официозно настроени медии, които осведомяват и анализират случващото се от позицията на приятели на силните на деня, сочи изследването. Резултатът, естествено, са позитивни кореспонденции, които съобщават за задграничните успехи на президента и премиера, на депутати и министри. Захаросано и напоително.

Една мъдра максима гласи: "Когато видиш една сделка, от която и двете страни печелят, веднага потърси третия губещ". В случая третият губещ се вижда с просто око: това е публиката на медиите, това е цялото общество.

 

От: http://www.dw-world.de


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional