Свободата днес и тук 30 Януари 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Ирена Сандлер. Да й се поклоним.

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Невена Гюрова

 

 

 
Да се поклоним пред тази жена, която си отиде на 98-годишна възраст.

Научих за нея от Таня Стилянова, която постна линк във Фейсбук. Линкът е към верижно писмо - по принцип ги игнорирам, но случаят с Ирена Сандлер е уникален.

По време на Втората световна война тя получава разрешение да работи във варшавското гето като санитарен техник и заварчик. Тя има своите мотиви за това. На дъното на куфарчето с инструменти тя изнася деца от гетото, а в задната част на камиончето си има специална торба за по-големите. Там вози и куче, което е научила да лае, когато немската охрана я пуска на влизане и излизане да влезе и да излезе от гетото. Войниците не искат да имат работа със свадливото куче, а лаят му заглушава евентуалните звуците на децата. За времето, когато работи в гетото, Ирена успява да изнесе и така да спаси 2500 деца.

Залавят я през 1943 г. Нацистите я измъчват жестоко, счупват ръцете и краката й, и я осъждат на смърт . Спасена е от Zegotа, нелегална полска организация за помощ на евреите, която подкупва полицаите, водещи я на разстрел. В официалните документи тя е обявена за екзекутирана. До края на войната Ирена Сандлер е нелегална, но продължава да помага на еврейските деца. През цялото време тя води записи за всички спасени деца. Пази ги в стъклен буркан, заровен в задния й двор, и след войната се опитва да ги събере с родителите им, но за съжаление повечето са умъртвени в газовите камери.

След войната комунистите я изпращат в затвора, защото е била свързана с некомунистическото полско правителство в изгнание и с антикомунистическата партизанска съпротива "Армия Крайова". Суровите затворнически условия я довеждат до аборт. Другите й деца са лишени от правото да учат в университет. Обявявайки я за колаборационист (понеже е работила за немците), полските комунистически управници не я пускат да излезе в чужбина. Тя успява да посети Израел чак след падането на комунистическия режим и там се среща със спасените от нея деца.

Ирена Сандлер е обявена за "Световен праведник" - почетно звание, присъждано от Израел на хората, спасявали евреи, и с израелския Командорски орден със звезда. Удостоена е и с един от най-старите полски ордени, който е и най-висшият, присъждан на граждански лица - на Белия орел; с ордена "За Възраждане на Палша", а също така и с наградата в името на Иван Карски "За мъжество и сърце". Ирена Сандлер е и най-възрастния носител на Ордена на усмивката, присъждан за изявена любов към децата.

През 2003 г. папа Йоан Павел ІІ й пише лично писмо, с което благодари за всичко, което е направила през войната.

Последните години от живота си Ирена Сандлер живее в ед0ностаен апартамент в центъра на Варшава. Отива си от света на 12 май 2008 г. на 98-годишна възраест. През 2009 г. за нея е направен американско-полският филм “The Courageous Heart of Irena Sendler“.


P.S. Ако по света имаше повече такива верижни писма, той би бил по-добро място за живеене.

 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional