Свободата днес и тук 29 Юни 2022  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Подигравка с интелигентността на българина

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Ясен Бояджиев

Бюрото на Европейската народна партия се събра в София, за да подкрепи управляващата партия. Ще й помогне ли това на изборите не е ясно. Събитието обаче поставя въпроси, които надхвърлят българската политическа конюнктура, твърди в коментара си Ясен Бояджиев:

Да си каниш клакьори от Европа вече е традиция – правили са го и навярно ще го правят и други. Клакьорите се отзоваха с готовност и усърдие, което също не е ново. По принцип така наречените „европейски политически семейства” имат същия проблем – да събират повече гласове, постове и власт, но на своето си, европейско ниво. За целта, без да подбират много-много, припознават за свои „деца” местни партии с изгледи за успех, след което им помагат да се борят за властта на местно ниво.

Пълно разминаване с реалността

Именно в този дух на взаимопомощ миналата седмица дойдоха от Европа и затрупаха България с куп похвали. При други обстоятелства това би могло да бъде повод за радост и гордост. Но не е.

Първо, защото лидерите на европейската десница, които по съвместителство са и по върховете на политическата йерархия на Европейския съюз, доста обидно подценяват интелигентността ни като се правят, че идват в София на „изнесено заседание”. Защото за всички е очевидно, че са дошли да помогнат на българските си домакини да спечелят изборите, като се опитат да внушат, че „правителството върши добра работа за България и Европа го подкрепя”.

Така „заседанието” на засуканата тема за „Повече и по-добра Европа...” се превърна в общо взето скучно телевизионно шоу с активно „продуктово позициониране”. А понеже сме в предизборна кампания, репортажите с изявленията на участниците би трябвало да приключват със съобщението, че „Купуването и продаването на гласове е престъпление”.

Направо цинично!

По-обидно от опита да се прикрие рекламното послание обаче е самото му съдържание, което напълно се разминава с действителността. Непрекъснато да хвалиш като „много добър пример за финансова дисциплина” една потънала в бедност и мизерия страна едва ли е признак за добър тон, а за голяма част от публиката е и направо цинично. Както и да говориш за „огромен напредък” при положение, че мнозинството от гражданите, общините, бизнесът и цели публични сфери са на ръба на оцеляването, а за две години не е извършена нито една важна реформа.

Да кажеш, че „вашата страна е модел за много други страни”, означава плътно да си затвориш очите за ширещото се беззаконие, липсата на правосъдие, недосегаемостта на олигархията, изборната търговия, овластената простащина и коалираната с нея ксенофобия, както и за куп други безобразия, накарали стотици хиляди хора да напуснат въпросния „модел”.

Отблъскващо двуличие

Дали хвалбите ще помогнат на днешните български управляващи предстои да видим. Досегашните опити при други избори не се оказаха успешни. Но може пък този път традицията да бъде нарушена.

Последният предизборен европейски десант в София обаче поставя далеч по-важни въпроси от изборния успех или неуспех на една или друга партия. За голяма част от българите, например, това е поредното разочарование в надеждата, че Европа може да свърши онова, с което те сами не могат да се справят.

Но проблемът далеч не е само български, независимо, че на гостите може и да им е все едно как изглеждат в очите на местната публика.

„ЕС е изправен пред най-голямата си криза, това е криза на доверието и на лидерството”, заяви един от тях. Софийскит епизод чудесно илюстрира тази криза – двуличие, компромиси с истината и с ценностите, затваряне на очите пред реалността заради мимолетни, теснопартийни интереси. Не европейски лидери, а група гастролиращи клакьори, в чиито уста пожеланието за „Повече и по-добра Европа” звучи кухо и отблъскващо.

От: http://www.dw-world.de


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional