Свободата днес и тук 20 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Прокуратурата - Няма "Подкупгейт"

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Биволъ

Месец след като беше сезирана от Асоциацията за свободно слово "Анна Политковская", Софийска градска прокуратура постанови, че няма да образува досъдебно производство по разказа на вътрешния министър Цветан Цветанов за това как трима общински съветници са предложили подкуп от един милион лева на Росен Плевнелиев.

 

На 10-ти октомври прокурор Румяна Арнаудова е прекратила преписка 9882/2011 без дори да вземе обяснения от Цветан Цветанов и общинските съветници Орлин Иванов, Радослав Тошев и Данаил Кирилов, чиито имена бяха съобщени от социалиста Георги Кадиев.

Прокуратурата се е задоволила единствено с писмени обяснения взети от Росен Плевнелиев и Петър Корумбашев.

Росен Плевнелиев повтаря казаното пред медиите, че никой никога не му е искал подкуп. Той оправдава Георги Кадиев, който най-гръмогласно коментираше скандала, като казва, че изявленията му са провокирани от "неправилните интерпретация" на Цветан Цветанов в медиите.

Петър Корумбашев пък хвърля съпартиеца си на вълците. Според него медийните твърдения на Георги Кадиев са необосновани, защото той не е присъствал лично на разговора му с Плевнелиев.

Припомняме, че Кадиев се позова на разказа на Корумбашев, съобщавайки имената на трима общински съветници: Орлин Иванов, Радослав Тошев и Данаил Кирилов, които били поискали подкупа от Плевнелиев. Съветниците отрекоха и заведоха дело срещу Кадиев.

Все пак Корумбашев е написал, че е организирал среща между Росен Плевнелиев и Андрей Иванов с цел сделката да бъде доведена до край и за да бъдат избегнати "всякакви възможности за определен натиск върху Плевнелиев". Не става ясно за какъв натиск става дума.

От постановлението става ясно също, че несъобщаването за престъпление не се наказва освен ако престъплението не е свързано с фалшифициране на пари. Така според трактовката на прокуратурата дори ако някой знае за подготвяно убийство и не съобщи за него, той не носи наказателна отговорност.

Ето защо, дори и да се докаже престъплението искане на подкуп, Плевнелиев и Цветанов не могат да носят наказателна отговорност за това, че не са съобщили на правоохранителните органи - разсъждава прокурор Арнаудова във финала на постановлението, с което прекратява преписката.

Блогът Биволъ - http://www.bivol.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional