Свободата днес и тук 22 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Грабим София!

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Иван Бакалов

„Гледам предизборния клип на Фандъкова, после гледам през прозореца София, пак гледам клипа и ми иде да се хвърля от осмия етаж…” - така беше описал впечатленията си от кампанията „Градим София” незнаен читател в интернет.

Но това е само външната страна на нещата. Какво седи зад фасадата „Фандъкова” - иначе симпатичната учителка?
Истинското лице на кампанията е „Грабим София”. Това е реалното изражение на управлението на ГЕРБ. Този грабеж не е започнал от тях. Но тази партия е дваж по-виновна, защото дойде на власт с обещания да изкорени корупцията. Нищо такова не направи. Откак Борисов, след него и Фандъкова, са влезли в общината и мнозинството в общинския съвет е на ГЕРБ, там са наследени и доразвити всички „схеми”. Да, точно така ги наричат онези, които систематично смучат като кърлежи от общината, от Янчулев насам. В интерес на истината повечето т. нар. схеми са измислени и внедрени по времето на Софиянски.
За какво става дума?
Софиянци се досещат, но не знаят нищо конкретно. Софиянци търпят този грабеж безропотно вече години. Той става пред очите им, а никой не реагира.

Боклукът

Всеки плаща такса смет и му тежи да плаща толкова за такава лоша услуга. По 2 кофи за боклук на три блока, седят често препълнени, не стигат. И от всяка кофа наднича корупцията. Огромният бюджет за боклука и почистването на улиците не отива само за заплати, камиони и т. н.
 

Снимка на читател от предишната кампания на Фандъкова за кмет.

Значителен процент от него, който варира през годините, отива като комисиони в джобовете на онези, които са допуснали една или друга фирма да се занимава с чистотата. Това е от години. За да може разни боклукчийски босове да се возят на „Бугати Вейрон”, а онези, които са му дали в ръцете бизнеса да диплят сметки в чужди банки.
Това е общинска тайна. Знае се от всеки общинар. Всички мълчат, не се обаждат, защото всеки от тях участва в някаква схема.

Общинска банка

Уникална банка. В нея влизат всички плащания на общински такси, данъци, сметки за парно и т. н. А общината не може да си управлява банката, въпреки че притежава 68% от акциите. Предишният й шеф на надзорния съвет Любомир Павлов (Пъпката) може да влезе в учебниците по бизнес с измислената от него схема. Той промени устава на банката така, че решенията да се взимат с три четвърти от гласовете на акционерите. А по друга схема той беше вкарал с акционерно участие - повече от една четвърт - разни фалирали общински фирми, благоразумно приватизирани евтино от когото трябва. Борисов завари това положение в общината. Да го е променил? Нееее. Всичко си върви тихо и кротко, а собственик на тези повече от четвърт акции вече е Христо Ковачки. Защо й е на общината това съдружие, щом реално той управлява банката с неговата четвърт акции? Общината можеше да излезе от тази банка и да си премести сметките. Или поне да постави ултиматум на Ковачки - или променяме устава, или махаме всички сметки на общината от банката и обявяваме конкурс за тях между банките. Вместо това ненормалното положение продължава, след 4 години Борисов, още 2 години Фандъкова. Някой мисли ли, че това е безплатно? Че ей така, от симпатии към Ковачки, общината търпи това ненормално положение?

Строителството и сладката инфраструктура

Голям градеж, голям грабеж. Ако има фирми, които да строят, да доставят бетон или асфалт, това са все наши фирми. Дори се чу името на един - Стоян Сарийски-Стенли, съдружник в “Буллес строй”. Онзи същият, дето Борисов го набил, че разревал дъщеря му. Набил го, ама работи по любимите инфраструктури на София. И е съдружник в куп фирми с Цветелина Бориславова.
Всяко теренче, разрешение за строеж, проект, е повод общинари да гепят. Направо да грабят. Никой не знае какви проценти и участия си искат в подобни проекти. Онези, които навремето са се задоволявали с 10%, отдавна са история. Сега е мината границата от 30%.
И какво жонглиране с проекти и терени - то не бяха „Бевърли хилс” в Кремиковци, то не бяха писта за Формула 1, то не беше местене на стадион „Васил Левски”…

Транспорт

Няма частна фирма, която обслужва софийски линии, да не е в някаква схема. По този въпрос, както и по други общински работи, има консесусно решение - баницата се раздава не само на мнозинството в общинския съвет, ами и на други партии, за да могат заедно да сучат.
Де що има спирки, метростанции - за всяко договорче за павилиони, пана, рекламки, текат комисиони.

Имоти

Много голям грабеж. И по стари, наследени схеми, и по нови. Например един от най-големите грабежи, пред очите на цяла София, е на къпалня „Мария Луиза” и Летния театър в Борисовата градина, с огромни прилежащи територии, които включват и обсерваторията в парка.
 

Огромният имот на най-хубавото място в София - Борисовата градина е харизан на мафиот №1, и вече 7 години седи затворен. Снимка: e-vestnik

Още при Софиянски общинският съвет ги е дал с гласуване като апортна вноска в съвместна фирма на общината (49%) и …Георги Илиев (51%) - мафиот №1 на България към онзи момент. След убийството му един друг симпатичен бизнесмен - Румен Гайтански-Вълка - купува от вдовицата на Илиев въпросната фирма. Вече седма година Летния театър и къпалня „Мария Луиза” се рушат, затворени. Общината не си мърда пръста, макар да е 49% собственик. Ей така, напук на всички, няма басейни за софиянци, няма летен театър. Каквото реши Вълка, това ще стане. Той изчаква подходящ момент да вдигне акционерния капитал и общината да остане миноритарен собственик и после да изтъргува добре терените или да построи нещо и да го доде под наем. И общината си трае, за да му помогне. Основите на този грабеж са положени при Софиянски (”Спешно повикайте Софиянски”), но следват четири години при Борисов, още две при Фандъкова. И четири години с мнозинство на ГЕРБ в общината. Въпреки че паркът е паметник на културата и когато такъв не се стопанисва, по закон може да го отнеме общината или държавата.
 

Един от малкото басейни в София седи затворен седма година. Снимка: e-vestnik

Няма по нагли общинари от софийските, няма по безропотни и овчедушни граждани от софиянци.
На този фон са дребни детайли как общински съветници като Радослав Тошев (от ГЕРБ, преди това „Гергьовден”) придобиват терени на пъпа на София до Народния театър. Да, същият, който беше един от тримата обидени, че ги посочили поименно като „брокерите”, които поискали подкуп от кандидат-президента Плевнелиев навремето.
А някой спомня ли си имотите, продадени с фалшив подпис на кмета Борисов? Какво стана с тях? Някой да е арестуван, осъден, някой имот да е върнат на общината? Няма такова нещо. Прокурорите обявиха, че проверяват сделки с 3000 имота за фалшив подпис на кмета, общо към 100 били измамите. И нищо. Тишина. Стана ясно само една сделка, около която вдигна шум самият Борисов. Терен за 15 млн. лева продаден от брата на Драшков (човека на ГЕРБ в ДАНС, чийто 28-годишен син пък има комплекс от 100 апартамента), и е купен с фалшив подпис на кмета от …Емил Димитров, сега депутат от ГЕРБ. Някой може ли да разбере какво става? Никой не е осъден, никой не е в затвора.

Корупция има, ама Фандъкова е готина…

Накъдето да се обърнеш в общината, все на схеми ще попаднеш. Няма павилион, сергия или магазин и заведение някъде, което да не снася на някого по посока общината. То общински поръчки, то общински имоти под наем, то паркинги ли не щеш, та дори от есемесите за паркиране тече по нещо накъдето трябва. Някой опита ли се да провери защо и как председателят на общинския съвет е придърпал към себе си разни дейности, какви измислени поръчки прави, кой ги печели. Нееее. Той е от нашата партия и за него нито дума.

И какво показват социологическите проучвания?
Мнозинството софиянци предпочитат Фандъкова за кмет, а иначе 76% от тях са на мнение, че в Столична община има корупция.
Ами да я изберем пак, че да пребори корупцията, както досега. Кукличката на конци…
За да се ликвидират схемите, в които участват всички казионни партии, на София й трябва тотална промяна. В общинския съвет трябва да влязат хора, които не са били там досега. Но софиянци овчедушно ще си изберат симпатичната учителка Фандъкова, заедно с цялата смрад зад тази нагласена фасада.

От: http://e-vestnik.bg

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional