Свободата днес и тук 23 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Минеков поиска оставката на Рашидов заради рекет и фарфаронщина

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Никола Лалов

Скулпторът проф. Велислав Минеков поиска с отворено писмо до премиера Бойко Борисов оставката на министъра на културата Вежди Рашидов заради това, че е подложил Съюза на българските художници (СБХ) на "банален, калабрийски рекет" и е "недостоен, нежелан и неспособен" да заема този пост.

Проф. Минеков, който е председател на Контролната комисия на СБХ, призова премиера да не натрапва Рашидов, като му напомни, че "нормалността и разумът не се измерват в бройка, мускули и килограм, а интелектът не е равен на бита".

Минеков разпространи и документ, който доказва, че искането Бойко Борисов да бъде обявен за почетен член на съюза е направено от Вежди Рашидов.

Става въпрос за факсимиле на протокол от извънредно заседание на Изпълнителното бюро на Съюза на българските художници (СБХ) от 7 октомври. В неговия дневен ред е включено разглеждане на предложението на Рашидов да се покани премиерът за почетен член на СБХ. Освен това управителното тяло на съюза било помолено да вземе "спешно решение" по въпроса.

"Представям Ви доказателство за перфидното изнудване на моите колеги. Обществената подигравка, на която бяхме подложени ние, художниците, и Вие министър-председателят, е негово авторско дело, негово художествено произведение", заявява проф. Минеков.

Предложението на Рашидов е било прието на извънредно заседание на Изпълнителното бюро на СБХ, на което са присъствали Анжело Красини, Димитър Грозданов и Ивайло Дженев. Протоколът на заседанието е подписано от председателя на СБХ Любен Генов и от административния секретар Мария Павлова.

Проф. Минеков мотивира искането си за оставката на Рашидов с цялостното му поведение и управление на Министерството на културата.

"Надявам се разбирате, че причината за исканата оставка не е само и единствено заради моралните щети, връхлетели нашия съюз. Причината не е и несъстоялият се опит за награди, нито дори срамът от нашите наведени глави. Документът, който прилагам, е само доказателство, но не и основният ми довод, дори след този пример за банален, калабрийски рекет. Причината е, г-н министър-председател, че тази одиозна личност е не само недостойна за подобен пост, той е нежелан и неспособен. Развитието на българската култура се превърна в спирала на неговото лично величие, в парад на фарфаронщина, отразена в публичния присмех. Щетите не могат да се нарекат успех. Завърнаха се дори словата на Радой Ралин, оказа се пророк. Прочутата му епиграма бе превърната в девиз. Дори институцията, представлявана от Вас, бе осквернена и осмяна след омерзителен опит за слагачество и вярност", посочва проф. Минеков.

Предложението за почетното членство на Борисов заради връщането на сградата на "Шипка"6 на съюза бе прието, но заради обществения скандал церемонията в СБХ бе отложена, а част от ръководството бе привикано на крака в кабинета на Борисов, за да му бъде обяснено, че премиерът се е отказал да получи признанието. На този фон Вежди Рашидов сравни Бойко Борисов с Пикасо и Гоген и обясни, че той рисува хубави скици по време на заседанията на МС.

Проф. Минеков пита в откритото си писмо дали премиерът вярва в качествата, биографията и политическата съпричастност на Рашидов.

"Намирате ли го за скромен и почтен? Запазете, ако е нужно, Вашето приятелство, но моля Ви, не го натрапвайте. Г-н министър-председател, сред българските интелектуалци, сред хората на изкуството ще намерите можещия, достойния, почтения и уважаван министър, този, с когото ще се гордеем, дори и поставени във вечния стандарт на нашата нищета.

Разширете кръга на Вашите съветници, потърсете разумните, сближете се с интелигентните. Все още има такива у нас.

И още нещо, г-н Борисов. Вие вече се досещате, аз не съм сам. Горд съм от достойната и безкористна подкрепа от личности. Това не е заплаха, това е и на Вас известен факт. Приемете ни, има ни. Да Ви припомня – нормалността и разумът не се измерват в бройка, мускули и килограми. Интелектът не е равен на бита”, заявява още проф. Велислав Минеков.

От: http://www.mediapool.bg


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional