Свободата днес и тук 27 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Код брилянтно червено

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Светлана Георгиева, "Дневник"

"Това е най-слабата организация по почистване, която съм виждал. Снощи на Шипка и на Хаинбоаз нямаше НИКАКВИ паднали дървета. И в двата прохода стигнах на километър под предела и затънах...

Защото никой не беше чистил. А когато към 21 ч. се върнах в Търново, за да пренощувам там, едни полицаи ме попитаха дали в прохода имало сняг по асфалта, или само валяло...

В същото време там имаше блокирани десетки МПС... Нямам думи за каква организация става дума. Сега чакат да се разтопи снегът утре и да кажат, че пътищата са почистени успешно."

Това е разказ на читател на "Дневник", който успял сам да се измъкне от преспите в прохода Хаинбоаз. Други 1891 души (толкова е броят на закъсалите, които са се обадили на телефоните на Агенция "Пътна инфраструктура"), а може би много повече, нямаха този късмет.

Преди две седмици в парламента министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова заяви: "Надявам се да не се окажем в ситуация да ловим снежинки.

Подготвени сме за зимата

и имаме сключени договори за снегопочистване."

И след като още първият сняг произведе кризисна ситуация, в сряда министър Павлова заяви смело: "Държавата се справи брилянтно в условията на бедствено положение."  "Докато хората тънеха в преспите, по БНР министърът на регионалното развитие с комсомолски плам обясняваше как всичко е наред и времето е виновно, че снегът е много ранен и как машините за почистване били затрупани и не могли да излязат, затова така се е получило. Пълна дезорганизация", разгневи се в отговор друг читател във форума.

Държавните институции наистина не ловиха снежинките. Неочакваният октомврийски сняг, който при това падна далече от столицата, ги постави в ситуация на обикновени наблюдатели в продължение на няколко часа. Когато преспите се натрупаха, а автомобилният трафик се запуши в тях, започнаха действията.

Изведнъж се разбра, че не е трябвало да се пътува този ден. Изведнъж се оказа, че тировете били с летни гуми и без вериги и никой не ги контролирал. Изведнъж стана ясно, че проходите и планинските отсечки са в много лошо състояние и са непроходими при валежи. Изведнъж се видя, че по голите полета около основните пътни артерии не са направени изкуствени или естествени ограждения, които да предпазват от снегонавяване.

Изведнъж се установи, че липсва елементарна координация на институциите, затова старопланинските проходи от едната страна бяха отворени, а от другата затворени и "капанът щракваше", след като колите влезеха в непочистените им шосета.

Равносметката е: починал мъж на 73 години в Свиленградско, над хиляда закъсали, мръзнали повече от денонощие в колите си или в ледените вагони на БДЖ при минусови температури – гладни, жадни и отчаяни.

Спасението на давещите се е дело на самите давещи се

прозорливо отбелязва прочутият герой на Илф и Петров.

Защото през това време представители на различни държавни органи се оплакваха в ефир от лошото време, което е виновно за всичко. От Агенция "Пътна инфраструктура" обявиха ситуацията за близка до критичната. Министерството на вътрешните работи, което след емблематичното министрерстване на Емел Етем (ДПС) "пое" бедствията и авариите, се въздържа от коментари.

След като хората победстваха сериозно, полицията, пътната агенция, пожарната, БЧК и военните излязоха на пътя. Постфактум. Но както винаги ги нямаше, когато трябваше да предупредят, да контролират, да създават организация и да вземат бързи мерки в надпревара с бурята.

По ирония на съдбата миналата седмица правителството одобри План за изпълнение на националната програма за защита при природни катаклизми за 2012 г. по предложение на МВР. Според него гражданите ще платят десетки милиони "за предотвратяване на бедствия и ограничаване на последствията от тях".

Управляващите не сметнаха за необходимо да представят финансова обосновка за мерките и средствата за осъществяването им. Информираха само, че на МВР му трябват още 5 млн. лв. за доизграждане на системата за ранно предупреждение при бедствия, известна  като гордостта на Емел Етем, която в края на мандата си отчете че е готова и обяви за успешни тестовете за функционирането й.

В новия, по-висок етап, 2 млн. лв. щели да отидат за доизграждане на тренировъчна база за обучение на "Гражданска защита" в Монтана. 1.45 млн. лв. били нужни за купуването на 3 пожарни коли за академията на МВР, а 730 хил. лв. - за подмяната на лични предпазни средства на служителите на ДАНС.

Министерството на образованието поискало 1.5 млн. лв. за обучение на класни ръководители, които да водят интерактивни часове за защита от бедствия. Разработката на методология за обучение при терористичен акт щяла да струва 20 хил. лв. Министерството на околната среда планирало

16.5 млн. лв. за разработване на карта

на населените места, заплашени от наводнения. С други 3.5 млн. лв. щял да се състави план за управление на риска и каталог от мерки за предотвратяване на опасността и последствията от бедствия.

Министерството на икономиката щяло да похарчи 1.5 млн. лв. за анализиране и оценка на риска от аварии за обектите от критичната инфраструктура в енергетиката, водопреносната система и въгледобива. 2 млн. лв. били необходими за изграждането на система за мониторинг за риска от земетресение на каскадата "Арда".
Общините щели да заделят общо 20 млн. лв. за превантивни дейности за опазване от бедствия и аварии.

Столичната община планирала да даде 3 млн. лв. за укрепване на корита на реки и дерета в София.
За финал министърът на вътрешните работи се ангажира да разработи заедно с БЧК "семеен план" за реакция при бедствия, както и уебсайт, който да учи хората как да действат при земетресение, наводнение, пожари.

През 2009 г. Емел Етем, която разполагаше също с разточителен бюджет, се хвалеше, че България е изпреварила САЩ в защитата на населението. И че за разлика от американците ние имаме закон, в който ясно е посочено коя институция какви ангажименти има във всяка ситуация.

Е, след бедствието тези дни остана ли някой, на когото да не му светна "код червено" от все същото брилянтно справяне на държавата?

От: http://www.dnevnik.bg


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional